Les ADF de Pontons i Montseny-Congost guanyen els Premis de prevenció d'incendis forestals

Sostenible.cat

29/11/2010 - 00:00
Les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de Pontons i Montseny-Congost han obtingut els premis de prevenció d'incendis forestals que cada any convoca la Diputació de Barcelona, i que aquest 27 de novembre han estat lliurats pel vicepresident primer i diputat d'Espais Naturals, Josep Mayoral, en una festa que ha aplegat prop de 600 persones a Sant Hipòlit de Voltregà. Enguany optaven als premis 10 candidatures.
El Premi Rossend Montané, a la millor obra o projecte de prevenció, dotat amb 8.000 euros, ha estat per l'ADF de Pontons, que actua sobre la totalitat del territori forestal d'aquest municipi. L'accèssit de 3.000 euros ha correspost a l'ADF de Sant Salvador de Guardiola. Pel que fa al premi Palestra a la millor organització, premiat també amb 8.000 euros, ha correspost a l'ADF de Montseny-Congost, formada pels municipis de La Garriga, Les Franqueses del Vallès, l'Ametlla del Vallès, Figaró-Montmany, Granollers i Cànoves i Samalús. L'accèssit d'aquest premi, dotat també amb 3.000 euros, se l'ha endut l'ADF de Teià.

El Premi d'Honor Joaquim M. De Castellarnau, de reconeixement públic a persones que han destacat en aquest camp, ha recaigut en aquesta XIV edició en Romualdo Freixa vinculat a l'ADF Sobrepuny, formada pels municipis de Vilada, Borredà, Sant Jaume de Frontanyà, Castell de l'Areny, la Nou del Berguedà i Berga. Nascut l'any 1942 a Borredà, és membre fundador d'aquesta ADF, constituïda l'any 1987 després dels focs de Montserrat i de la qual en va ser president des dels seus inicis. El jurat ha reconegut la seva llarga trajectòria en la participació activa en campanyes de prevenció d'incendis, elaboració i execució de programes de vigilància i prevenció d'incendis i en la conscienciació dels propietaris forestals de la importància del manteniment dels plans de prevenció forestal de les finques; entre molt d'altres mèrits.

L'acte de lliurament ha estat presidit pel vicepresident primer i diputat d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Josep Mayoral, acompanyat pels alcaldes de Sant Hipòlit de Voltregà, Xavier Vilamala i de les Masies de Voltregà, Sergi Vilamala.

En el seu discurs de cloenda, Josep Mayoral ha fet balanç de la prevenció d'incendis forestals d'aquest estiu 2010, tot fent una valoració positiva de la campanya. "153 ha. cremades només aquest any. Aquest és el nostre premi", ha dit. Mayoral també ha reclamat una política forestal pública a Catalunya i ha remarcat que tot i que "els pressupostos són limitats, haurem d'augmentar el rigor en la gestió i buscar complementarietats".

El vicepresident primer i diputat d'Espais Naturals ha felicitat el bon treball, la celeritat d'actuació dels equips d'extinció, la millor coordinació entre entitats, el comportament cívic dels ciutadans, i el compromís de les entitats públiques i privades amb aquesta prevenció i lluita, que han estat factors decisius per als resultat de la campanya d'enguany.

Els premis de prevenció d'incendis forestals de la Diputació de Barcelona, que es lliuren des de 1997, pretenen reconèixer públicament la feina que realitzen durant tot l'any les agrupacions de defensa forestal (ADF) amb el suport dels ajuntaments de la província.

En aquesta edició s'han presentat 10 candidatures. Les ADF Defendors del Bosc i Baix Berguedà han estat les guanyadores del sorteig de dos equips de material de prevenció i extinció d'incendis forestals.

Relacionats

Article

L’AMB, en col·laboració amb Movement, desde 2018 tira endavant els Premis Bicimpuls que són un reconeixement a les entitats metropolitanes que dediquen el seu treball i esforços per la promoció de la bicicleta a la Metròpolis Barcelona. Així, enguany, els premis Bicimpuls arriben a la seva sisena edició. Les candidatures estan obertes obertes fins al 14 de gener.

Butlletí