Les actuacions en mobilitat a Terrassa ajuden a reduir la contaminació acústica i ambiental

La Taula de la Mobilitat del municipi fa balanç del 2009 i analitza noves propostes
Font: Aj. Terrassa
08/02/2010

Les actuacions en mobilitat realitzades a Terrassa han contribuït a reduir els accidents i la contaminació acústica i ambiental de la ciutat. Aquesta és una de les principals conclusions que es van extreure en la recent reunió del plenari de la Taula de la Mobilitat, on es va fer balanç de la feina feta el 2009.

Segons informa el consistori, allà on s'han realitzat les actuacions es van prendre mesures per avaluar la seva efectivitat. Així, per exemple la reducció de l'amplada dels carrils a l'avinguda d'Abat Marcet ha servit per reduir el nombre de vehicles que hi circulen, concretament 800 vehicles menys per dia, fet que ha permès reduir la contaminació acústica en tres punts, en passar d'un Laeq (nom de l'indicador que s'utilitza per mesurar el nivell acústic) inicial de 70,8 al Laeq 67,7 actual. Amb la pacificació del trànsit a l'avinguda de Madrid, aconseguida gràcies a la instal·lació d'un nou semàfor i d'un pas elevat, s'ha reduït la contaminació del 70,1 a 68,4. 

Les principals actuacions del Programa per l'Ambientalització de Terrassa han estat:

- Adquisició de 7 vehicles nous, amb una ampliació de l'oferta de transport públic amb una major freqüència en 4 linies i la posada en marxa de la nova línia 11, amb una inversió de 3 milions d'euros.

- Carril bus al passeig del 22 de Juliol

- Carril bici a les avingudes Jaume I i Abat Marcet

- Restricció del trànsit privat a la Rambla d'Egara

L'increment de la freqüència d'autobusos i la creació de la nova línia 11 ha suposat un increment important del nombre de viatgers, fet que ha servit per trencar la tendència a la baixa del nombre d'usuaris que s'havia registrat entre el setembre del 2008 i l'abril del 2009, mesos en què van haver menys viatgers en comparació amb l'any anterior. A partir del maig del 2009, amb la millora del servei, aquesta tendència s'ha invertit i s'ha detectat un increment progressiu del nombre de viatgers, superant la xifra dels 40.000 usuaris mensuals. L'enquesta als usuaris ha confirmat de nou l'alta valoració del servei de transport públic, amb una nota per sobre del 7.

La inversió extraordinària del Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL) ha permès la realització d'altres actuacions, com ha estat la finalització del Pla de millora dels accessos escolars, la instal·lació de 9 cruïlles semafòriques, la construcció de 40 noves plataformes d'accés a l'autobús, la millora de l'accessibilitat als passos de vianants o la remodelació de la Plaça de l'Aigua, entre d'altres. 
Proposta d'indicadors
Durant la reunió de la Taula de Mobilitat també es va presentar una proposta d'indicadors per avaluar de forma periòdica l'evolució de la mobilitat de la ciutat. L'Ajuntament de Terrassa està treballant per tenir aquest sistema d'indicadors que li permeti fer una anàlisi i valoració periòdica. Per la seva part, l'associació BACC va donar a conèixer als membres de la Taula de la Mobilitat un nou fòrum de debat que han posat en marxa amb la denominació de Egara Forum de Mobilitat. 

Per a aquest any 2010, hi ha previstes diverses actuacions per continuar millorant la mobilitat de la ciutat, com ara l'ampliació de la xarxa del carril bici; la millora de l'accessibilitat a peu al Palau de Justícia i l'obertura dels aparcaments de Primer de Maig i de Xúquer. 

La Taula de la Mobilitat és l'òrgan de participació en temes de mobilitat on participen institucions, entitats i associacions interessades. Es va constituir l'any 1999 amb l'objectiu de garantir la participació en temes de mobilitat. 

Més informació: Taula de Mobilitat de Terrassa

Municipis: 

Relacionats

Notícia

Durant aquest mes de novembre el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental substituirà uns 240 contenidors d’envasos (groc) i paper i cartró (blau) en un centenar d’àrees de Granollers. Es tracta de la primera fase d’un procés que va lligat a un nou sistema de recollida que passarà de ser superior a lateral i que obliga a col·locar tots els contenidors a la banda dreta del carrer, segons el sentit de circulació.

Notícia

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana posen en marxa la campanya 'Aquí no llencem res!' amb la voluntat de conscienciar a la població sobre la importància de la separació de residus i, d’aquesta manera, millorar el percentatge de triatge que es realitza a les nostres llars. La campanya es va iniciar ahir dimarts i durarà fins aquest divendres.

Notícia
El Consorci té com a finalitat de realitzar la creació, gestió i prestació de forma unificada de serveis i activitats d’interès comú en matèria de residus a la comarca.

Butlletí