L'energia neta i els actors socials

Aurora Huerga, Dionís Onya i Juan López de Uralde van ser els ponents de la quarta sessió del cicle de conferències 'Propostes per a després de Kyoto'
Sostenible.cat
19/11/2009 - 00:00
L'Obra Social de Caixa Catalunya organitza durant els mesos d'octubre, novembre i desembre, un cicle de conferències sobre canvi climàtic i energia, Propostes per a després de Kyoto. Sostenible.cat us ofereix un resum de cadascuna de les sessions, que serviran per ajudar-nos a entendre una mica millor la complexitat de l'acord que s'haurà de prendre el proper mes de desembre a Copenhaguen. Consulteu aquí tots els resums.

La quarta sessió del cicle de conferències 'Propostes per a després de Kyoto' va estar dedicada a les posicions dels sindicats i ecologistes davant el canvi climàtic i els problemes energètics. "Ja ningú qüestiona la realitat del canvi climàtic, però sí quines són les millors accions per mitigar-lo", va començar explicant Aurora Huerga, Secretaria de Desenvolupament Territorial de CCOO a Catalunya, recordant que "Espanya és l'estat industrialitzat on més han crescut les emissions, motiu pel qual haurà d'adquirir drets d'emissions per un valor aproximat de 4.000 milions d'euros pel període 2008-2012". Aquests diners "hauran de sortir d'algun lloc", i poden posar en perill la continuïtat de moltes empreses, va advertir.

Segons Huerga, "reduir les emissions ajuda a combatre el canvi climàtic, però també posarà el teixit industrial nacional en avantatge competitiu en l'escenari post-Kyoto". Per tant, la representant de CCOO va defensar que les polítiques d'estalvi i eficiència energètica -la millor manera de reduir les emissions- situaran les empreses en les millors condicions per garantir la seva continuïtat. En aquest sentit, Huerga va reclamar una millora en la capacitat d'intervenció dels treballadors i sindicats en la gestió ambiental de les empreses, qüestió de la que depèn la pervivència de molts llocs de treball.

Per una transició justa
Per la seva banda, Dionís Onya, secretari de Canvi Climàtic de l'executiva d'UGT a Catalunya, va assegurar que "ens trobem davant una oportunitat única per a accelerar la transició cap a un model energètic més sostenible", una transició, però, que ha de ser justa i moderar l'impacte social que poden generar les mesures de reducció de les emissions i adaptació al canvi climàtic. "No es tracta d'orientar-nos únicament cap allò que denominem 'feines verdes' i rebutjar o estigmatitzar els processos industrials que fins ara han estat la base de l'economia productiva", va advertir, reclamant un espai de "consulta i negociació amb els interlocutors socials sobre els futurs plans europeus de canvi climàtic".

Onya va reconèixer que les transicions no són mai fàcils, puntualitzant que el pas a una economia baixa en carboni no es pot fer deslocalitzant empreses i destruint llocs de treball. En qualsevol cas, el representant d'UGT va assegurar que les "feines verdes son una resposta viable a l'actual crisi econòmica i financera, la base per evolucionar cap a una economia que integri la sostenibilitat".

En aquest sentit, UGT Catalunya demana suport públic a la indústria per afrontar el repte de la transformació del seu model productiu, uns ajuts que si bé poden augmentar temporalment el dèficit públic, estimularan també el creixement sostenible i ajudaran a crear llocs de treball de qualitat i protegir el poder adquisitiu i qualitat de vida de la societat.

Finalment, Juan López de Uralde, director executiu de Greenpeace España, va exposar el punt de vista dels ecologistes davant el repte que suposa fer front al canvi climàtic. I ho va fer defensant el Protocol de Kyoto, una eina que si bé a nivell mundial no ha aconseguit grans resultats "sí ha aconseguit estabilitzar les emissions de CO2 a Europa en el seu conjunt, malgrat els mals resultats d'Espanya". Uralde va defensar el potencial de les energies renovables, posant com exemple el seu informe 100% renovables, on segons la formació ecologista és possible que l'estat espanyol abandoni totalment l'ús de combustibles fòssils. La transició cap a un món més sostenible, doncs, no és una qüestió tècnica, "sinó de voluntat política", va assegurar.

(P)

--
Més informació: Consulteu l'especial Canvi climàtic i energia: propostes per a després de Kyoto

Baltasar: 'Copenhaguen no pot ser una estació perduda'

La quarta conferència del cicle 'Propostes per a després de Kyoto' va comptar també amb la participació del conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, qui davant el pobre resultat de les reunions a Barcelona i els mals auguris sobre Copenhaguen va reclamar més lideratge per part dels líders europeus: "Europa ha fet els deures, i seria lamentable defallir ara". Per aquest motiu, va reclamar la mobilització de l'opinió pública "perquè no permeti el fracàs de la COP-15". "Estem moderadament pessimistes, però hem d'aconseguir que Copenhaguen marqui uns objectius clars de reducció de les emissions". En aquest sentit, el conseller va defensar un cop més el paper que poden jugar els governs regionals i locals en les negociacions del futur tractat sobre canvi climàtic.

AdjuntMida
Image icon conf_pedrera.jpg27.84 KB

Relacionats

Acte
Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Butlletí