Lʼedifici del Banc de Sang i Teixits, representa Espanya al del Consell dʼArquitectes d'Eu

Sostenible.cat

30/11/2010
L'edifici del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, inaugurat el passat mes de juliol, ha estat seleccionat, amb el Centro de Recursos Ambientales de Valladolid, per representar l'estat espanyol en una exposició del Consell d'Arquitectes d'Europa (CAE). La raó és que el seu disseny, a càrrec de l'estudi Sabaté i Associats el fa un dels edificis pioners en innovació tecnològica i estratègies de lluita contra el canvi climàtic l'àrea mediterrània.

El BST estalvia gairebé un milió i mig de kWh anuals (1.445.600kWh) equivalent al consum anual de 429 habitatges. La reducció d'emissions de CO2 serà de 963 t anuals, l'equivalent a les emissions de 669 habitatges. Aquesta mostra té lloc a la Seu del Parlament Europeu, del 29 de novembre al 3 de desembre i coincideix amb el 20è aniversari del CAE.

Un dels edificies més eficients en l'àmbit energètic de la mediterrània.
L'edifici del Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST) està concebut com un contenidor flexible, eficient, i saludable, "propi d'una arquitectura serena i sostenible, feta per a durar", assegura Joan Sabaté, director de SaAS Arquitectes i Associats. De fet, està concebut com una gran caixa de formigó blanc, formada per la façana, i quatre nuclis interiors que incorporen accessos i serveis. Aquests nuclis són com quatre columnes vertebrals de l'edifici, el sostenen i alhora incorporen i protegeixen les seves xarxes vitals -accessos, instal·lacions, comunicacions -. Aquesta disposició permet donar resposta als canvis tecnològics o organitzatius que es produiran, i per tant allargar la vida útil de l'edifici. "La durabilitat és la primera condició per a la sostenibilitat."

"A la Mediterrània el principal problema dels edificis d'oficines és l'excés de calor", apunta Sabaté. En el BST el gruixut mur de la façana, juntament amb l'increment d'aïllament tèrmic, actua com un escut exterior contra el sobreescalfament. S'han limitat la mida de les finestres i les hem protegit de la radiació solar. Les obertures ocupen menys del 50% de la superfície de la façana i disposen de vidres selectius, per on penetra el 50% de la llum que rep del sol però només el 30% de la calor. Unes persianes interiors, amb lames horitzontals en forma de mirall, transporten aquesta llum cap a l'interior del local reduint en més d'un 30% l'ús de llum artificial. També s'ha apostat per la utilització de climatitzadors que permeten el refredament natural amb aire exterior, l'anomenat free-cooling, i la incorporació d'intercanviadors de calor que permeten recuperar el 100% de la calor que emana de l'edifici amb la renovació de l'aire.

Amb aquestes accions la demanda tèrmica de les oficines s'ha reduït a 8kWh/ m2 any de calor i 24kWh/m2 any de fred, cosa que el situa entre un dels més eficients de la conca mediterrània.

El sistema de producció de fred i calor és també innovador. Es basa en la utilització de compressors centrifugues, amb turbines levitants, condensats per refrigeradores adiabàtiques d'una altísima eficiència energètica, així com climatitzadors amb possibilitat de refredament natural aprofitant l'aire exterior i recuperadors de calor que permeten recuperar el 100% de la calor que emana de l'edifici amb la renovació de l'aire.

L'edifici incorpora millores respecte a la salut i confort interior, i especialment les necessàries per prevenir malalties laborals com la lipoatròfia. Així disposa d'una xarxa de dissipació de radiacions naturals electromagnètiques en la llosa de fonamentació, paviments conductius i materials amb baixos índexs de compostos orgànics volàtils (COV).

També s'ha limitat el consum d'aigua potable a través d'equips de baix consum.

La suma d'aquestes estratègies permeten que l'edifici del BST estalviï un 72,12% del consum energètic de climatització (84% en el de la producció de fred) respecte al que requeriria un edifici convencional del mateix ús i fa que sigui un dels edificis pioners en innovació tecnològica i estratègies de lluita contra el canvi climàtic l'àrea mediterrània.

Una inversió rendible
Però potser el que pot resultar més sorprenent és que les reduccions en el consum - un milió i mig de kWh anuals (1.445.600kWh) equivalent al consum anual de 429 habitatges - són molt rendibles. Segons un estudi elaborat en el marc del programa b_EFIEN la inversió addicional per aconseguir aquest objectiu, quantificada en 1 M€ de cost, sobre un pressupost de 29 M€, aportarà un estalvi anual de més de 250.000 €.

El BST, centre de referència
La nova seu, inaugurada el juliol passat, aplega més de 600 professionals i abasteix una població de referència de més de 8 milions de persones, ja que aquesta seu és la

responsable única de subministrament de components sanguinis a hospitals i clíniques, públics i privats a Catalunya. Amb aquest edifici el Banc de Sang i Teixits (BST) es consolida com a centre de referència de la investigació biomèdica internacional. Amb una inversió de 35 milions d'euros efectuada per part del Consorci de la Zona Franca

en l'àrea mediterrània, i des d'on s'han iniciat un ambiciós projecte de reducció de l'impacte ambiental i de les emissions associades als edificis. De fet, l'edifici del BST va rebre l'any 2009 el premi BCM Meeting Point - ENDESA a la promoció més sostenible.

Relacionats

Butlletí