L'economia verda ja dóna feina a més de 3 milions d'europeus

WWF assenyala en un informe el creixement dels treballs relacionats amb l'energia renovable, el transport sostenible i l'eficiència energètica
Redacció
24/06/2009

Les activitats econòmiques 'netes' estan superant a les indústries contaminants en termes de generació d'ocupació, segons un informe presentat per l'organització ecologista WWF, "Low carbon jobs for Europe".

En aquest informe, WWF mostra que almenys 3,4 milions d'ocupacions europeus estan relacionades directament amb l'energia renovable, el transport sostenible i els béns i serveis d'eficiència energètica. No obstant això, les indústries contaminants com la mineria, electricitat, gas, ciment, ferro i acer, donen feina a 2,8 milions de persones. Es preveu que l'economia baixa en carboni continuï expandint-se en el futur, mentre que el treball extractiu i contaminant seguirà disminuint, assegura aquesta organització.

Jason Anderson, Responsable de Política Europea d'Energia i Clima de WWF, assegura que aquest estudi "aporta evidències que les polítiques respectuoses amb el clima i les tecnologies contribueixen positivament a l'economia", afegint que "si els polítics continuen recolzant indústries contaminants, Europa haurà de fer front a costos molt elevats en el futur, tant ambiental com econòmicament".

De les dades disponibles a l'informe cal destacar les 400.000 persones utilitzades en activitats relacionades amb energia renovable, els 2,1 milions que treballen en transport eficient i les 900.000 persones que treballen amb béns i serveis derivats de l'eficiència energètica. Entre aquests llocs de treball s'inclouen, per exemple, la fabricació, instal·lació i manteniment de turbines eòliques i panells solars i obres de construcció per millorar l'eficiència als edificis. L'ocupació indirecte relacionat s'estima en uns 5 milions més.

Tots aquests sectors estan mostrant un creixement significatiu, especialment l'energia eòlica, solar fotovoltaica, bioenergia, transport públic i edificis eficients.

Espanya, líder en eòlica
Espanya és, juntament amb Alemanya, líder europeu en energia eòlica.  En 2008 el sector eòlic va utilitzar al nostre país directament més de 20.000 persones, a les quals cal sumar 40.000 d'ocupació indirecte.

WWF demana a la UE que es comprometi fermament a tallar les emissions domèstiques de gasos d'efecte hivernacle i que es mogui cap a una economia verda.

Més informació: Resum Executiu Ocupació Verda (PDF) | Informe complet Green Jobs (PDF, anglès)

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Parets durà a terme un projecte per substituir la instal·lació actual de panells solars ACS, ubicades al Camp de Futbol Municipal Josep Seguer, per panells fotovoltaics.

Notícia
L'Ajuntament de Lleida demana subvencions a dos fons europeus per promoure l'eficiència energètica i les energies renovables

La Fundació Lleida 21 s'encarregarà de gestionar-la i d'impulsar projectes com la licitació d'espais a teulades d'equipaments públics per a energia solar, l'assessorament en eficiència energètica i per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques
 

Notícia

Un centenar de persones provinents de diferents punts de Catalunya han participat al Fòrum Energia d’Ecoviure, la trobada sobre energies renovables que cada any reuneix professionals, experts i responsables de l’administració per posar en comú coneixements al voltant d’aquesta matèria.

Butlletí