L’autoconsum solar avança a Catalunya

Font: Generalitat de Catalunya

08/07/2018 - 12:39

L’autoconsum fotovoltaic segueix avançant a Catalunya. L’any 2017 ha permès assentar unes bases sòlides perquè aquesta pràctica energètica comenci a ser una realitat, i això s’ha traduït tant en un increment del nombre de ciutadans que opten per generar i gestionar la seva pròpia energia com en el naixement d’iniciatives empresarials vinculades a aquesta pràctica. L’autoconsum fotovoltaic és un dels eixos del nou model energètic cap al qual vol avançar Catalunya, i ha  de facilitar que compleixi amb els objectius europeus, que exigeixen un 32% d’energies renovables l’any 2030.

Així, la  Generalitat, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), va contribuir l’any passat a la instal·lació de 74 bateries de suport a equips d’autoconsum fotovoltaic, amb una capacitat d’emmagatzematge conjunta de 540 kWh, mitjançant una línia d’ajuts dotada amb 360.000 euros. Les limitacions pressupostàries van impedir cobrir la totalitat de la demanda, que va ascendir gairebé a les 200 sol·licituds i que sumava una capacitat d’emmagatzematge de 1.290 kWh.  

La mesura es complementarà enguany amb la posada en marxa d’una nova línia d’incentius, amb l’objectiu d’implantar 1.000 sostres solars amb bateries l’any 2020 amb una potència fotovoltaica de 3 MW, distribuïda i gestionable. Aquest seria el primer pas per a la creació de comunitats solars a Catalunya, que permetin l’intercanvi d’energia entre diferents productors i consumidors i que doni al ciutadà un paper central en la transició energètica.

Tot aquest ecosistema que s’està configurant al país està contribuint a que Catalunya aculli nous models de negoci relacionats amb aquest nou model energètic i atregui l’atenció dels principals fabricants mundials d’equips. Sense anar més lluny, recentment Tesla ha signat un acord amb la comercialitzadora catalana Holaluz per equipar amb les seves bateries les instal·lacions d’autoconsum que ofereix l’empresa elèctrica. La intenció de la companyia és que els usuaris puguin generar bona part de la majoria de la seva energia, en primera instància, per passar a ser productors descentralitzats –gràcies a la bateria- que posin la seva energia a disposició de la comunitat, en una segona fase.

De la mateixa manera, la companyia alemanya Sonnen va signar fa uns mesos una aliança amb WeBatt, una empresa olotina sorgida de l’aliança entre la distribuïdora Bassols i la firma d’eficiència energètica Wattia Innova, per introduir solucions d’autoconsum a tota la península. I, igualment, l’enginyeria cardonina Innover va establir fa uns mesos una aliança estratègica amb el fabricant de bateries Solarwatt per créixer en les instal·lacions domèstiques d’autoconsum d’energia solar.

Per afavorir aquesta transició energètica i incentivar la instal·lació d’aquests equips, l’ICAEN també treballa en el projecte IoCat, que a partir de la tecnologia blockchain ha de facilitar que els ciutadans que generin la seva pròpia energia la puguin compartir i transaccionar d’una manera fàcil i segura. L’objectiu és establir un sistema en què els ciutadans puguin posar en valor l’energia que generen mitjançant recompenses per aquells excedents que comparteixin amb altres usuaris.


 

 
Categories: 

Relacionats

Notícia

 

Durant aquest juliol s'ha posat en marxa la nova instal·lació d'autogeneració elèctrica, que suposa un estalvi de despesa i d'emissions de CO2.

Article

Lliurat per la Fundació Impulsa Talentum en el marc de la Fira ISE 2024 que se celebra al Recinte Firal Gran Via

Butlletí