L'augment de temperatura afecta la mortalitat

Sostenible.cat

10/12/2010
Un dels factors clau del canvi climàtic és l'augment generalitzat de les temperatures, i la previsió de més dies de calor intensa. Per saber com pot afectar això la salut humana s'estan fent diversos estudis que relacionen la temperatura i la mortalitat. Se sap, per exemple, que durant la forta onada de calor que es va patir a l'Europa occidental el mes d'agost de 2003, es van comptabilitzar 35.000 morts més de les esperades en dues setmanes.

Fa uns dies, en el marc de les jornades sobre canvi climàtic i salut infantil organitzades per la Fundació Roger Torné, es van presentar els primers resultats de la investigació sobre temperatura i mortalitat que s'està realitzant amb dades de tot Catalunya entre els anys 1983 i 2006. I la conclusió és que la calor afecta, i molt.

Així, quan un dia d'estiu puja la temperatura per sobre del que seria esperable, la mortalitat augmenta un 4%, i un 10% al dia següent. El conjunt de tres dies seguits de calor intensa suposa un 22% més de mortalitat, sobretot entre gent gran i en persones que tenen afeccions cardiovasculars o respiratòries, o entre les que pateixen diabetis, segons va explicar Xavier Basañaga, doctor en bioestadística per la Universitat de Harvard, professor del Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i un dels autors de l'estudi.

Una de les causes de mort per alta temperatura són els anomenats cops de calor. Però, en realitat, l'efecte més greu es deriva del fet que l'exposició prolongada a altes temperatures deprimeix el sistema nerviós i impedeix el funcionament normal dels òrgans vitals.  Com a resposta a la calor augmenten el ritme cardíac i respiratori, i també la viscositat de la sang i, per tant, hi ha més probabilitats de formació de coàguls. La calor afecta també la salut mental, i en dades d'altres estudis s'ha comprovat que els dies de més calor es registren més casos de suïcidi.

A més, les altes temperatures no només afecten els adults. Entre els infants de menys d'un any de vida, els dies de més calor hi ha un 25% més de morts, i el percentatge es dobla en el cas de les criatures que ja tenen alguna patologia de tipus cardiovascular, respiratòria o digestiva. Els moments més vulnerables són els primers dies de vida. I durant tota la infància pateixen la calor més que els adults, perquè suen menys, i la suor és un dels mecanismes bàsics de control de la temperatura corporal.

Més enllà de les mesures generals que s'han de posar en marxa per frenar aquest escalfament global i el canvi climàtic sembla clar que, encara que s'actuï ara, els episodis de calor intensa aniran en augment els propers anys. Caldrà tenir en compte doncs les recomanacions mèdiques per prevenir els efectes més negatius. Protegir-se del sol i de la calor, reduir l'activitat física a les hores de temperatures més extremes i vigilar l'alimentació i la hidratació han de convertir-se en hàbits per tothom, però sobretot entre els més vulnerables.

Xavier Basagaña en el transcurs de la seva ponència `Efectes de les oscil·lacions tèrmiques sobre la mortalitat a Catalunya´

*Notícia cedida per la Fundació Roger Torné 

Relacionats

Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Notícia
Laura Zúñiga Càceres assisteix a la Cimera Social del Clima

Berta Càceres va ser assassinada al 2016 pel seu compromís  amb la defensa del territori de la comunitat lenca, a Hondures.  I s’ha convertit en un símbol dels més de 1.500 activistes ambientals que han sigut assassinats en els últims 15 anys.  La seva filla, Laura Zúñiga Càceres, va assistir a la Cimera Social pel Clima, el passat 11 de diciembre 2019 per explicar quina és la realitat del que està passant a Hondures i l’assassinat de la seva mare com un femicidi polític i territorial.

Notícia
Foto: Participants del projecte BREATHE d'una escola de Barcelona realitzen tests per ordinador. Foto: ISGlobal

Foto: Participants del projecte BREATHE d'una escola de Barcelona realitzen tests per ordinador. Foto: ISGlobal

L'exposició prenatal a la contaminació atmosfèrica s'associa amb canvis en el cervell infantil relacionats amb trastorns de comportament, segons un estudi s'ISGlobal publicat a Environmental Research. Fins i tot complint els límits permesos per la Unió Europea, les partícules fines s'associen amb una reducció del cos callós, una estructura relacionada amb el TDAH i l'espectre autista

Butlletí