L'aturada de l'activitat humana provocada pel coronavirus es nota als sismògrafs

Font: CCMA

08/04/2020 - 13:06

Els sismòlegs de l'Observatori Reial de Bèlgica (ROB) estan analitzant les conseqüències sísmiques de l'aturada de l'activitat humana al seu país: han trobat una reducció de l'anomenat "soroll sísmic" com a conseqüència dels canvis d'hàbits que ha provocat la lluita contra la COVID-19.

Segons la definició de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el soroll sísmic és el "moviment de fons del terra generat per fonts no sismogenètiques, per exemple les ones oceàniques que es propaguen a grans distàncies, les ones del mar de costes properes, el vent, i també fonts lligades a l'activitat humana, com el trànsit". L'activitat humana és tan gran que es nota al sismògrafs.

L'exemple de Brussel·les

En aquesta piulada, el ROB mostra el seguiment del soroll sísmic a Brussel·les, que segueix a un nivell "baix i estable".

Mirem amb detall la gràfica: la línia negra correspon al soroll sísmic, i la verda a la mitjana. Tota la gràfica correspon a l'evolució entre el gener i finals de març. Les columnes grises representen els caps de setmana, i també s'assenyalen els dies de vacances. La línia vertical puntejada negra correspon a l'inici de les primeres mesures contra la Covid-19, i la segona, de color vermell, al segon paquet de prohibicions.

El sismòleg Thomas Lecocq va explicar a la revista Nature que les mesures per frenar la propagació de la Covid-19 a Brussel·les van fer que el soroll sísmic induït per l'home caigués al voltant d'un terç.

Les primeres mesures van ser tancar escoles, restaurants i altres locals públics a partir del 14 de març. A partir del 18 (línia vermella) es van prohibir tots els desplaçaments no essencials.

Aquesta situació té una part positiva per a la sismologia: els efectes de fonts individuals són petits, però junts produeixen el soroll de fons, que dificulta la detecció d'altres senyals en la mateixa freqüència, com ara les que produeixen els terratrèmols de baixa intensitat. Aquest dies, l'observatori ha millorat la seva capacitat per detectar aquestes ones i això permetrà, per exemple, analitzar millor les vibracions de fonts naturals, que es fan servir per estudiar l'escorça terrestre.

Los Angeles

Un altre exemple de disminució del soroll sísmic és el de la ciutat de Los Angeles. El va compartir a les xarxes socials Celeste Labedz, geofísica de l'Institut Tecnològic de Califòrnia a Pasadena:

Catalunya

A casa nostra, també es fa seguiment d'aquest tema a l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC (ICTJA-CSIC). En aquest enllaç trobareu dades de la ciutat de Barcelona i de l'estació de Tuixent-la Vansa.
 


 

Etiquetes: 

Relacionats

Opinió

L’ecoactivisme no pot ser una qüestió de seguidors, sinó de compromís. Aquesta va ser i segueix sent la clau de Greenpeace: el voluntariat compromès. Es va aconseguir donant rigor científic i capacitat política a les seves campanyes. Per més que canviïn els vehicles per acomodar-se a les noves formes de comunicació social, aquest hauria de continuar essent el camí si no volem buidar els moviments de contingut i legitimitat. 

Opinió

“El problema real de la humanitat és el següent: tenim emocions paleolítiques; institucions medievals i una tecnologia omniscient”, E.O. Wilson

Acte
26/03/2022 - 20:30

Butlletí