L'Àrea Metropolitana de Barcelona rep el premi 'Ciudad Sostenible' en la categoria d'aigua

Cartagena ha estat la guanyadora del premi 'Ciudad más sostenible en su globalidad' per un pla d'urbanisme que ha revitalitzat el casc antic.
Redacció
02/12/2011
L' Smart City World Congres ha acollit aquest any els 'Premios Ciudad Sostenible', que per novè any consecutiu atorga la Fundación Fórum Ambiental, amb el suport del Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino, i el patrocini de FCC, com a reconeixement als municipis i ens Locals Supramunicipals de l'Estat Espanyol que hagin apostat per projectes i actuacions dirigides a potenciar la sostenibilitat.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha resultat guanyadora del 'Premio Ciudad Sostenible' en la categoria d'Aigua gràcies a la seva aposta per la gestió integral de l'aigua. En el premi s'ha valorat la creació de les instal·lacions que regeneren les aigües procedents de les depuradores i les reutilitzen, com a resposta a l'escassetat de recursos hídrics pròpia de l'Àrea metropolitana de Barcelona. 

Per dur a terme la substitució de l'aigua són necessàries una estació de regeneració i una xarxa de distribució d'aigua bàsica. També s'ha afegit un nou tractament d'electrodiàlisi reversible que permet abastir a més usuaris agrícoles. El resultat de la creació d'aquestes infraestructures es mesura mitjançant el volum d'aigua reutilitzada que demostra, entre altres resultats, que l'ús de l'aigua regenerada ha estat capital durant les sequeres dels anys 2007 i 2008.

En aquest procés hi ha diferents organismes que han col·laborat en el desenvolupament del projecte realitzant una inversió total de 110 milions d'euros.

La creació de l'estació de regeneració, a més de disminuir notablement l'extracció d'aigua d'aqüífers i evitar que vagi a parar al Mar Mediterrani, constitueix un estalvi d'aigua directe. L'estratègia de comunicació s'ha centrat en diferents grups d'interès mitjançant presentacions en congressos, articles en revistes especialitzades, documentació de suport a les vistes, difusió en premsa escrita i digital i la creació i divulgació de vídeos tècnics.

Cartagena, ‘Ciutat més Sostenible globalment'

Aquest any, Cartagena ha estat la ciutat guanyadora en la categoria de 'Ciudad Sostenible' per la creació d'un pla d'urbanisme que aposta per revitalitzar el casc antic mitjançant la transformació d'aquest en un espai on prima el vianant, la bicicleta i el transport públic. L'Ajuntament del municipi ha aconseguit reduir els nivells de soroll, incrementar la població resident al casc antic, la creació de negocis i augmentar la qualitat de l'aire i del paisatge urbà.

Els altres municipis premiats en aquesta vuitena edició han estat Ajuntament de Burgos (en la categoria de Mobilitat i Canvi Climàtic), Mancomunitat de Peñaranda (en la categoria de Residus) Diputació de Jaén (a la categoria d'educació ambiental) i Ajuntament de Pamplona (en la categoria d'energia). La Fundació Fòrum Ambiental ha atorgat també 3 finalistes en les categories de mobilitat i canvi climàtic, Energia i Ciutat més sostenible: un per cada categoria.

Base de dades de projectes guanyadors
Després de vuit edicions dels Premis Ciutat Sostenible, la Fundació Fòrum Ambiental ha decidit posar a disposició de la societat tota la informació dels projectes premiats en totes les edicions del certamen. És per això que s'està dissenyant una base de dades on-line que es podrà consultar en breu a la pàgina web de la dels Premis Ciutat Sostenible i que permetrà realitzar recerques dels projectes per tipologia i per zona geogràfica.

Aquesta eina està pensada com a document de consulta per a la planificació i desenvolupament de projectes de sostenibilitat tenint com a referència altres actuacions que ja han estat reconegudes i en les que l'efectivitat dels resultats ha estat provada.

Cal subratllar que la Fundació Fòrum Ambiental és una entitat sense ànim de lucre que té com a principal objectiu crear una plataforma de diàleg i col·laboració entre les empreses, les administracions i la resta de la societat, per aconseguir i aplicar conjuntament un model de desenvolupament més sostenible que l'actual. El seu treball s'articula entorn de tres línies d'activitat: informació i divulgació, desenvolupament de projectes i suport a programes de formació i de recerca.

Cal destacar que el jurat qualificador d'aquest any ha estat format per les següents entitats i
institucions:
- Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino
- Generalitat Valenciana
- Junta de Andalucía
- Gobierno de Canarias
- Ayuntamiento de Madrid
- Ajuntament de Barcelona
- Federación Española de Municipios i Provincias (FEMP)
- Ajuntament guanyador en la categoria de "Ciutat Sostenible" de l'edició anterior
- Fundación Fórum Ambiental (en qualitat de secretari)

Teniu més informació sobre els premiats aquí
AdjuntMida
Image icon 9premios.jpg48.34 KB

Relacionats

Butlletí