L'ARC financia una planta de pretractament innovadora al dipòsit de residus de Clariana de Cardener

Redacció
26/04/2012

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) finançarà les obres de construcció d'una planta de pretractament de residus municipals al dipòsit controlat de Clariana de Cardener. Segons l'ARC el projecte es pot considerar, per la seva concepció i versatilitat, un projecte innovador i pioner a Catalunya, i ha de ser el precedent de la nova concepció de gestió de residus municipals, basada en l'obtenció d'uns bons resultats de recollida selectiva de residus i la gestió de la matèria orgànica en àmbits propers als de producció, minimitzant, al màxim, les entrades de residus que es dipositin als dipòsits controlats.

El projecte, que suposa una inversió de 2 milions d'euros, és fruit d'un conveni entre l'ARC i el Consell Comarcal del Solsonès, titular del dipòsit controlat, i es fa amb l'objectiu de minimitzar l'impacte del dipòsit controlat de residus en el medi.

El projecte s'iniciarà amb la instal·lació d'un sistema d'obre-bosses i trituració de la fracció resta, recuperació de metalls, i separació de la matèria orgànica residual, que serà sotmesa a un procés d'estabilització. Fruit d'aquest procés, i després d'un garbellat, s'obtindrà un material bioestabilitzat i un rebuig, pràcticament lliure de matèria orgànica i de metalls, que serà conduit a la unitat de premsat i retractilat, ja existent, que permetrà obtenir unes bales que seran dipositades al vas del dipòsit. L'objectiu final és reduir l'impacte ambiental de la resta, gràcies a la reducció del seu pes, volum i contingut en aigua, així com estabilitzar la matèria orgànica present amb disminució de la producció de metà i de lixiviats, reduint la quantitat dels residus dipositats i allargant la vida útil del dipòsit controlat.

En la mesura que es redueixi la quantitat de resta generada, la instal·lació tindrà capacitat disponible per tractar adequadament, de forma totalment diferenciada, tant residus prèviament dipositats al Dipòsit Controlat de Clariana de Cardener, com la fracció orgànica dels residus municipals (FORM) que es recull selectivament en l'àmbit d'actuació del Consorci del Solsonès i Cardona per al Medi Ambient: Solsona, Cardona, Sant Llorenç de Morunys i Pi de Sant Just, amb la qual cosa també es preveu una reducció dels costos derivats del transport i tractament de la FORM.

AdjuntMida
Image icon residus.jpg68.65 KB

Relacionats

Notícia

Els dies 3 i 6 de febrer els Mercats Municipals del Sagarra i Singuerlín a Santa Coloma de Gramenet estan acollint, respectivament, la quarta edició de la campanya “La bossa o la vida”, en horari de 8:30 a 13:30 h. El propòsit final és la sensibilització tant a comerciants com a ciutadania del consum excessiu de bosses de plàstic i les  nefastes conseqüències pel Medi Ambient.  

Notícia

Es vol sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la fusta morta per afavorir la biodiversitat

Butlletí