L'apagada nuclear a Alemanya, el 2022

30/05/2011

La coalició de govern que dirigeix la cancellera federal, Angela Merkel, ha acordat avançar l'apagada nuclear a Alemanya l'any 2022, tot i que ja el 2021 hauran estat desconnectades la gran majoria de les centrals atòmiques d'Alemanya. La coalició ha explicat aquesta matinada que mai més tornaran a ser connectades a la xarxa les vuit centrals la clausura de les quals es va anunciar després de la catàstrofe de Fukushima.

El titular alemany de Medi Ambient, Nobert Röttgen, ha comunicat a la premsa que les tres plantes nuclears més modernes retardaran eventualment el seu tancament fins el 2022 en el cas que sorgeixin problemes amb el subministrament elèctric. Aquestes plantes han de ser vistes com a "reserva de seguretat", ha dit Röttgen, qui ha afegit que l'acord entre les tres formacions preveu que l'any 2018 es decideixi si l'apagada pot portar-se a terme el 2021 o un any més tard. Röttgen ha explicat també que una de les vuit plantes actualment desconnectades es mantindrà fins el 2013 com a reserva estratègica llesta per a la seva connexió a la xarxa en cas de deficiències en el subministrament.

La decisió dels partits de la coalició que dirigeix Merkel suposa un retorn a la determinació presa l'any 2000 per la llavors coalició de socialdemòcrates i verds, a les ordres de Gerhard Schröeder, que havia aprovat per llei el final de l'era nuclear el 2021. Merkel i el seu equip es retracten així de la llei que van aprovar la passada tardor per prolongar la vida dels 17 reactors nuclears que té Alemanya una mitjana de 14 anys i que retardava així fins el 2036 la clausura de l'última planta atòmica en actiu.

La decisió de la coalició de govern alemanya té la seva base en l'informe elaborat per l'anomenada Comissió Ètica instaurada després de la catàstrofe de Fukushima. La comissió aconsella no retardar l'apagada nuclear més enllà de 2021, però considera que podria ser avançat fins i tot diversos anys si s'accelera l'aposta per les energies renovables i es prenen les mesures per reduir el consum elèctric.

Es retarda el pla d'estabilització de Fukushima
L'elèctrica japonesa TEPCO, operadora de Fukushima, veu ara impossible estabilitzar la planta abans de final d'any després de fer balanç sobre les fusions parcials detectades en els reactors 1, 2 i 3 aquest mes. Tot i que els danys en aquestes tres unitats encara han d'analitzar-se en profunditat, representants de l'elèctrica van explicar aquest diumenge que aquests segurament suposaran un gran retard en les tasques per a controlar la central.

 

Relacionats

Acte
Acte
15/06/2019 - 11:30
La Fàbrica del Sol

Butlletí