L'AMB rep el Global Green City Award

Font: AMB

09/12/2021 - 10:00

La distinció destaca l'aposta de l'AMB per les solucions basades en la natura i en la integració de la infraestructura verda i blava en els municipis metropolitans.

L'AMB ha estat guardonada amb el premi Global Green Cities Award, concedit cada any pel Fòrum Global sobre Assentaments Humans, una organització amb base a Nova York que actua com a òrgan consultiu de les Nacions Unides.

Aquest any, coincidint amb la XV edició del premi, el reconeixement no s'ha entregat a l'ajuntament d'una ciutat, com és habitual, sinó que ha estat concedit a la gestió de l'AMB d'un territori molt més complex, com és l'àrea metropolitana de Barcelona, en què conviuen municipis de naturaleses i realitats molt diverses.

Ramon Torra, gerent de l'AMB, ha remarcat en rebre el premi que "l'AMB està profundament compromesa amb la protecció de la natura i la infraestructura verda, i en la lluita contra l'emergència climàtica".

El jurat del premi fa servir un sistema de monitoratge d'indicadors molt diversos, que tenen en compte les polítiques de les administracions per potenciar les zones verdes al seu territori, així com la impulsió d'estratègies de planificació urbana, mobilitat sostenible i protecció del medi ambient, en el marc de la implementació dels 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides. Algunes ciutats guanyadores d'edicions anteriors han estat Glasgow, Mannheim, Yokohama, Vancouver i Vitòria.Reconeixement a la governança metropolitanaEn el cas de l'AMB, el jurat ha destacat diverses competències metropolitanes que l'AMB desenvolupa sota el prisma de la sostenibilitat:
Eficàcia en el planejament urbà, representat sobretot pel PDU metropolità

Eficiència energètica i mobilitat sostenible, amb un reconeixement especial per les mesures marcades pel Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU) i el Pla clima i energia 2030
Protecció del medi ambient i dels recursos naturals, en especial de l'aigua.
Economia verda: plataformes metropolitanes d'economia circular
Polítiques per a una societat inclusiva, exemplificades pel pla ApropAMB, d'ajuts a la crisi causada per la covid-19.
Protecció del patrimoni cultural i arquitectònic, en especial a través dels fons FEDER de la UE.

També té una importància simbòlica el fet que l'AMB rebi aquest premi just dos dies abans que comenci la cimera mundial del canvi climàtic de les Nacions Unides, a Glasgow (COP26).

 

Etiquetes: 

Relacionats

Entrevista

Carles Castell és responsable de seguiment de programes i accions ambientals a Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona. Doctor en Ecologia i investigador del CREAF durant anys, s’ha especialitzat en la conservació dels espais naturals. A través del Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia, coordina accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic en els municipis. En el marc de les estratègies d’adaptació, un dels eixos que aborda és el de les Solucions basades en la Natura (SbN), com una eina que permet recuperar espais degradats i fomentar el contacte de les persones amb el verd urbà; accions amb un gran impacte positiu sobre el territori i la qualitat de vida de les persones.

Entrevista

Can Cabanyes és un espai natural de 8 hectàrees situat al sud de Granollers, a tocar del riu Congost. Aquest indret ha passat de ser un solar de pins pinyoners al costat d’un antic dipòsit de residus de runa i deixalles a un espai de gran importància biològica, inclòs com a part del riu Congost al a Xarxa Natura 2000. Els aiguamolls han esdevingut una parada obligatòria en l’educació ambiental de la ciutat i voltants, i  rep la visita diària de fins a 400 persones. Xavier Romero és Tècnic de Medi Ambient i Medi Natural de l’Ajuntament de Granollers, i el gestor principal del projecte.

Entrevista

A la perifèria de Mollet del Vallès s’hi troben el parc dels Pinetons i l’espai rural dels Gallecs, dues àrees periurbanes connectades per un camí rural que conformen una matriu paisatgística diversa. Amb l’objectiu de recuperar els valors agraris que tradicionalment han cobert el paisatge, aquest espai ha esdevingut el pulmó verd de Mollet, l’hàbitat d’una gran biodiversitat, 203 espècies d'animals i vegetals, i un punt de referència per a l’educació ambiental de la ciutat. Parlem amb Raul Broto, regidor de Justícia ambiental, transició energètica i ecologisme de Mollet, que actualment està a càrrec del projecte.

Butlletí