L'Alt Urgell tindrà una planta de tractament de biomassa i generació tèrmica i elèctrica

Periodista

30/09/2010 - 00:00

La planta, promoguda per CatalunyaCaixa, l'operadora energètica Enerpellet i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, serà la primera multi producte a Catalunya ja que, a més de generar calor i electricitat, també produirà floc, pèl·let i estella. La nova planta, situada entre els municipis de Montferrer i Castellbó i Ribera d'Urgellet (Alt Urtgell), ocuparà un total de 2,5 ha i podria estar operativa a finals de 2011.

La biomassa servirà de combustible per a la planta de generació elèctrica i la producció de pèl·lets de qualitat certificada DIN plus, estella i floc. A més, la calor que es desprèn en el procés de producció d'electricitat s'aprofitarà per assecar la biomassa per fer pèl·let, de manera que es guanyarà en eficiència energètica. Es preveu generar 1,34MW/hora (7.000 hores/any)  i produir  24.000 t/any de pèl·let i 6.000 t/any de floc S'utilitzarà una caldera d'oli tèrmic (ORC -Cicle OrganicRanking) que s'alimentarà amb estella.

Cal destacar que el CO2 provinent de la combustió la biomassa no contribueix a l'efecte hivernacle. Aquest CO2 forma part del carboni que circula de forma natural entre l'atmosfera i la biosfera i, en ser fixat novament per la vegetació, el balanç final a l'atmosfera és neutre, a diferència del que succeeix quan es cremen combustibles fòssils.  En conjunt, s'ha estimat que la utilització de la biomassa per generar calor i electricitat  estalviarà l'emissió de 50.500 t de CO2  l'any

Millora de la gestió dels boscos
Està previst que s'extreguin unes 60.000 t/any de biomassa que serviran per cobrir amb escreix les necessitats de la planta. Aquesta activitat afavorirà la gestió de boscos que ara presenten dificultats des d'aquest punt de vista. El manteniment d'àrees obertes (prats i pastures) i, en definitiva de boscos més aclarits, afavoreix moltes espècies que necessiten aquests espais oberts. D'altra banda, la retirada de biomassa del bosc i la creació de franges de protecció al llarg dels camins i pistes forestals redueixen el volum de combustible forestal existent als boscos, que sol ser massa elevat, i incrementa considerablement el risc d'incendi. El manteniment de la xarxa de camins al bosc també facilita les tasques de prevenció i extinció.  Finalment, la recuperació de prats i pastures, així com sectors de bosc més madur contribueixen a un paisatge més divers i atractiu, amb més valor cultural; en el cas de les pastures  els  ramaders i els pastors les necessiten per realitzar les seves activitats tradicionals i mantenir les explotacions.

La nova instal·lació de l'Alt Urgell explotarà unes 60.000 hectàrees forestals de propietat pública i privada de la comarca. Entre elles, les 5.360 ha de la muntanya d'Alinyà, espai natural propietat de l'Obra Social de CatalunyaCaixa. Aquest espai, situat entre la serra del Cadí i la vall del Segre,  va ser adquirit el 1999 i és, ara per ara, l'actuació territorial més important en l'àrea de medi ambient de l'Obra Social de CatalunyaCaixa. Els municipis de l'Alt Urgell han participat en tot el procés del projecte, que es va iniciar el 2009. Per la seva banda, el Consell Comarcal ha prioritzat la voluntat dels municipis i entitats menors descentralitzades de la zona, ja que ells seran els principals actors en el desenvolupament d'aquesta nova infraestructura.

Inversió i ocupació
La inversió total prevista és de 13 milions d'euros. CatalunyaCaixa i Enerpellet aportaran cadascun un 42,5% del capital social per posar en marxa el projecte i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell el 15% restant. Segons els promotors, la posada en marxa de la planta suposarà la creació de 132 llocs de treball. Aquests llocs comprenen tots els processos de l'activitat de la planta, des de l'extracció de la biomassa (quadrilles forestals, transportistes, enginyers forestals) als treballs propis de la planta (operaris i administració).Un 25% dels llocs de treball són aptes per a persones amb discapacitat. En aquest sentit, la planta impulsarà un Centre Especial de Treball (CET) per a la inserció d'aquestes persones Els recursos del CET s'invertiran en transport, formació i adaptació dels llocs de treball. Serà el primer CET de la comarca, donat que l'Alt Urgell és de les poques comarques catalanes que no en disposa.

El mercat de la biomassa es va començar a desenvolupar a l'estat l'any 2000. En aquesta primera dècada s'ha trobat amb dues dificultats: assegurar l'aprovisionament de la biomassa, fet que ha dificultat l'obtenció de finançament per a les plantes, i en el cas particular del pèl·let, obrir el mercat local d'energia primària (calefacció a les llars). El pèl·let ja ha demostrat a escala internacional el seu poder calorífic que el fa competitiu amb el petroli i el gas natural.

El Pla de l'energia de Catalunya 2006-2015 preveu incrementar la participació de la biomassa en el balanç d'energia de Catalunya. Així, de forma conjunta, la previsió de l'aportació de la biomassa al consum d'energia primària de Catalunya per a l'any 2015 és de 1.527,1 ktep/any, dada que representa un 361% d'increment respecte al consum de l'any 2003.

Etiquetes: