L’Ajuntament de Vilafranca presenta l’Ecosistema d’Innovació en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Penedès Sostenible i Saludable”

Font: Ajuntament de Vilafranca del Penedés

08/07/2020 - 22:29

El projecte està centrat en el sector agrari i agroalimentari i en l’ús dels recursos energètics. El projecte està centrat en el sector agrari i agroalimentari i en l'ús dels recursos energètics. El seu objectiu és convertir la producció d'aliments al Penedès –amb el vi i el cava com a productes capdavanters- en una producció amb els mínims residus nocius per a la salut i en base a un model energètic que redueixi les emissions de carboni.

El proper divendres 14 de desembre, de 9 a 10h, es presentarà a l'auditori de l'Enològica el nou Ecosistema d'Innovació (EI) en el marc del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Penedès Sostenible i Saludable”. L'EI és una eina sistèmica que permet estimular la innovació a partir de la identificació dels reptes i aspiracions del territori per buscar solucions innovadores amb una metodologia basada en la innovació oberta.

El projecte està centrat en el sector agrari i agroalimentari i en l'ús dels recursos energètics. El seu objectiu és convertir la producció d'aliments al Penedès –amb el vi i el cava com a productes capdavanters- en una producció amb els mínims residus nocius per a la salut i en base a un model energètic que redueixi les emissions de carboni. Per això l'EI permetrà generar i implementar propostes innovadores amb la participació de tots els sectors de la quàdruple hèlix (administració, centres de recerca i universitats, entitats i ciutadania, i el sector empresarial). A més, l'EI comptarà amb un laboratori de fabricació Open Living Lab (banc de proves reals i entorn d'experimentació) per donar suport a la creació de prototips, provar-los, així com la seva promoció.


En l'acte de presentació de divendres, on assistirà l'alcalde Pere Regull i el regidor de promoció Econòmica, Joan Manel Montfort, s'exposaran els reptes identificats i com es treballarà en la implementació de l'EI i també se signarà l'acta fundacional on entitats i empreses podran manifestar la seva voluntat de participar-hi activament.

A més de l'Ajuntament de Vilafranca, com a impulsor de la iniciativa, ja es compta amb representants del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, INCAVI, UPC, IRTA, VITEC, TAMIC, Xarxes de Telecomunicacions Alternatives SL, Torres, Agroserra, DO Penedès i INNOVI. El projecte està obert a totes aquelles entitats, empreses, centres educatius i de recerca que vulguin adherir-s'hi.


 

Relacionats

Article

A Catalunya es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments a l’any, mentre que el 22 % de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa. Amb el menjar que es llença durant un any es podrien alimentar 500.000 persones. La Generalitat, mitjançant l'Agència de Residus de Catalunya, ha elaborat el Pla d’acció per a la prevenció del malbaratament alimentari de Catalunya (2019-2020), que inclou un seguit de recomanacions per educar els nens a fer un consum responsable i no malbaratar aliments.

Article

El document reuneix propostes per al sector primari, la comercialització, l'hostaleria, la restauració col·lectiva i les llars, i defineix un sistema alimentari responsable que eviti costums, creences i hàbits socials que fomentin el malbaratament d'aliments.

Notícia

La Sala de Plens de l'AMB va acollir el divendres 3 de juliol la presentació de la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 (CMAS 2021) i la Carta alimentària de la regió metropolitana de Barcelona (CARM) als municipis de la metròpolis de Barcelona.

Butlletí