L'Ajuntament de Terrassa rep un premi per la seva contribució al foment de la biomassa

Font: Ajuntament de Terrassa
04/11/2010 - 00:00

L'Ajuntament de Terrassa ha rebut el I Premi AVEBIOM de reconeixement al treball de foment de la bioenergia convocat per l'Asociación Española de Valorización Energética de la Biomasa. En aquesta primera edició del premi, l'associació ha valorat la trajectòria de l'Ajuntament de Terrassa, que ha estat capdavanter en la promoció i la implantació de calderes de biomassa a Espanya. 

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Màrius Massallé, ha estat l'encarregat de recollir el guardó, en l'acte que va tenir lloc  el 27 d'octubre en el transcurs del V Congrés Internacional de Bioenergia celebrat a Valladolid. En la seva intervenció, el regidor de Medi Ambient va agrair la concessió d'aquest premi, perquè "és un reconeixement a una aposta ferma de l'Ajuntament de Terrassa per avançar en la millora ambiental i aconseguir una major qualitat de l'aire. Estem portant a terme diverses accions per complir el compromís que vam assolir fa dos anys, quan vam signar el Pacte d'Alcaldes per reduir les emissions de C02 en més d'un 20% abans de l'any 2020".  Les 10 calderes de biomassa instal·lades actualment a Terrassa sumen una potència total de 1,47 MW aproximadament i es calcula que, amb el seu funcionament, es reduiran 250 tones de C02 l'any. Totes estan instal·lades en centres docents, a excepció de la del Centre d'Informació Ambiental de Can Bonvilar. 

Màrius Massallé també va fer incís en d'altres aspectes positius de la utilització de la biomassa: "en moments de crisi econòmica, l'aposta per la biomassa és també una aposta per a l'estalvi econòmic i les administracions hem de racionalitzar els recursos cada vegada més". L'estalvi estimat és de 26.500 euros anuals amb les 10 calderes que funcionaran aquest hivern. 

L'Ajuntament de Terrassa, a través de l'Agència local d'energia i canvi climàtic, va començar a treballar en l'àmbit de les energies renovables l'any 1998, fent nombroses instal·lacions en edificis i en equipaments municipals. En els primers anys, es van fer instal·lacions d'energia solar tèrmica per escalfar l'aigua sanitària als poliesportius municipals, ampliant-se després a d'altres equipaments com escoles bressol i de primària i habitatges de protecció oficial. Posteriorment, l'Ajuntament de Terrassa va fer instal·lacions d'energia solar fotovoltaica para producció d'electricitat. Darrerament, s'està promovent la instal·lació de calderes de biomassa, que utilitzen restes de l'explotació forestal i la indústria de la fusta como a combustible.

Noves actuacions relacionades amb la Biomassa
L'aposta per la biomassa de l'Ajuntament de Terrassa inclou altres projectes estratègics, com és el cas del Pla pilot de la dinamització de l'ecotecnologia local en què s'està treballant actualment. Aquest pla se centra en l'eficiència energètica i inclou un estudi sobre l'aprofitament de la biomassa a la comarca, en el qual està implicat l'Agència Local d'Energia i Canvi Climàtic, el LEITAT, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Cambra de comerç i Indústria i la Generalitat de Catalunya. Amb aquest estudi, també es pretén buscar l'equiparació de les característiques dinàmiques de les estiles amb les dels pelets per tal de reduir el preu de transformació de la biomassa en combustible. 

Actualment, l'Ajuntament també està portant a terme un estudi, finançat per la Diputació de Barcelona, per analitzar la possibilitat d'incorporar capital privat en la instal·lació de noves calderes de biomassa, via externalització de la gestió energètica d'una part o de tots els centres docents del municipi. 

AVEBIOM va conèixer la contribució de Terrassa en la promoció de les energies renovables a través de dues iniciatives seves: l'Observatori Nacional de Calderes de Biomassa i la publicació de l'edició espanyola la revista Bioenergy International. L'Ajuntament de Terrassa va inscriure les calderes de biomassa de Terrassa en el registre de l'Observatori, en el qual es fa un seguiment del funcionament de les instal·lacions. Posteriorment, l'abril passat, l'edició espanyola de la revista Bioenergy International va publicar un article sobre la caldera de biomassa del CEIP Antoni Ubach, de Terrassa. 

L'associació AVEBIOM es va constituir l'any 2004, a Valladolid, amb l'objectiu de promoure el desenvolupament del sector de la bioenergia a Espanya. També vol contribuir a la creació d'empreses d'acondicionament, comercialització i subministre de biocombustibles sòlids i de producció de biocarburants i biogàs. Agrupa a empreses, particulars i entitats sense ànim de lucre relacionades amb el desenvolupament de la biomassa amb fins energètics, com ara agricultors, forestals, empreses de primera i segona transformació de productes agrícoles, i fabricants de calderes i de maquinària per a la collita, universitats, centres tecnològics i petits consumidors, entre altres.

Relacionats

Article

El Consistori reforça el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a través de la seva adhesió al Pla d'Acció de Compra Pública Verda de la Generalitat de Catalunya 2022-2025

Notícia

El Projecte d’Impuls de la Transició Energètica a la Llar i la Indústria del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet possible informar fins a 1335 comunitats de propietaris i la configuració de 4 projectes d’autoconsum compartit entre indústries.

Article

TAIGUA substituirà més de 12 mil metres de canonades amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

Butlletí