L'Ajuntament de Terrassa instal·larà 16 detectors per controlar l'aigua abocada a les rieres del Palau i les Arenes

23/06/2021 - 09:00

La instal·lació dels 16 detectors d'abocament permetrà controlar i quantificar els possibles desbordaments del clavegueram a les rieres de les Arenes i del Palau i evitar, així, l'entrada puntual de contaminants al sistema hídric. En moments d'aiguats importants, la xarxa unitària de clavegueram no pot assumir tant cabal i es poden produir desbordaments, que poden arrossegar materials sòlids a les  lleres de les rieres. La instal·lació dels nous detectors es fa perquè els actuals no poden calcular el volum d'aigua abocada a les lleres.

Aquest mes de juny sortirà a licitació el contracte de subministrament i muntatge d'aquests sistemes de detecció d'abocaments als sistemes de sanejament en alta de Terrassa. L'empresa adjudicatària haurà de garantir el sistema de programació i funcionament del sistema de comunicació, com també la configuració de les dades al sistema de gestió corresponent. El pressupost de licitació és de 41.866 euros i la previsió inicial és que entri en funcionament cap a finals d'any.  

Dels 16 detectors, 11 es col·locaran a diversos punts de la riera del Palau, i cinc a la de les Arenes. Tots s'instal·laran en aquells punts propers els sobreeixidors on no interfereixin el pas d'aigua, on no es puguin malmetre o donar senyals erronis per la brutícia i on no puguin ser arrossegats en cas d'un augment  brusc dels cabals.

 

Xarxes de captació per retenir residus sòlids

D'altra banda, ja s'han instal·lat les xarxes de captació a la sortida del sobreeixidor d'aigua a la riera de les Arenes, a Can Farcan, al sud-est de la ciutat. Amb aquest nou sistema de contenció es recolliran els residus sòlids que s'arrosseguen quan hi ha pluges intenses i que van a parar directament a la riera. Amb aquesta prova pilot es podrà visualitzar la quantitat i varietat de deixalles que s'aboquen de manera indiscriminada al clavegueram. Aquestes xarxes metàl·liques poden retenir fins a 100 kg de residus, ja que són malles trenades, capaces d'expandir-se i absorbir gran quantitat de material sense trencar-se. Un cop siguin plenes, es recolliran els residus i es traslladaran a un abocador.

La riera del Palau transcorre per l'oest de la ciutat i, a l'alçada de l'avinguda de l'Abat Marcet, enllaça amb el torrent de la Maurina i continua en línia recta cap al sud-oest de Terrassa. La riera de les Arenes neix sota el Montcau, segueix un llarg trajecte entre la Serra de l'Obac i la de Sant Llorenç i entra al nucli urbà prop del barri de Sant Llorenç, per finalitzar a la riera de Terrassa. A partir d'aquí es denomina Riera de Rubí. 


 

Relacionats

Article

TAIGUA substituirà més de 12 mil metres de canonades amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

Article

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa, OAT, l’òrgan de participació ciutadana vinculada al servei d’abastament municipal, celebra el cinquè aniversari de la seva creació.

Article

L'empresa municipal d'aigües de Terrassa, Taigua, fa cinc anys amb la mirada en la renovació progressiva de la xarxa de distribució

Butlletí