L’Ajuntament de Santa Coloma i la UB col·laboraran per a la renaturalització del riu Besòs

27/06/2022 - 16:20

El rector de la UB, Joan Guàrdia, i l’alcaldessa de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, han signat un conveni de col·laboració en el marc del projecte de Renaturalització del Riu Besòs i una de les seves principals estratègies, la creació d’un Refugi de Biodiversitat.

La UB donarà suport al projecte mitjançant les activitats docents de la Facultat de Biologia i els membres del professorat d’aquest centre Dolors Vinyoles i Gustavo Llorente participaran en la creació del Comitè Científic Assessor per a la creació del refugi de biodiversitat. Ambdós aportaran els seus coneixements sobre com crear les condicions d’hàbitat idònies per acollir les espècies de peixos i amfibis autòctons de la zona i afavorir-ne la reproducció.

L’acord s’emmarca en la línia d’avançar en l’evolució del Riu Besòs cap a una infraestructura que compatibilitzi l’ús ciutadà amb la protecció i recuperació de la biodiversitat i la millora de la resiliència de l’ecosistema fluvial davant dels efectes del canvi climàtic. L’AMB i l’Ajuntament de Santa Coloma van començar el passat mes de gener les obres del projecte de renaturalització del riu i, d’altra banda, s’ha iniciat la cerca de finançament mitjançant Fons Next Generation. 

El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, ha afirmat que el nou conveni "suposa una gran oportunitat perquè completa la missió d'una universitat pública, la transferència del coneixement. La recerca és importantíssima, però ha de tenir una utilitat per a la ciutadania a curt termini. L'Ajuntament de Santa Coloma és modèlic com a catalitzador d'aquest procés de transferència".

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlón, ha dit que l’acord escenifica una "aliança necessària per a donar solidesa al projecte de renaturalització" i s'ha mostrat convençuda que "ajudarà molt a la difusió científica, pedagògica i ciutadana de la renaturalització del riu". "El Besòs ha viscut una transformació vital per a Santa Coloma. De ser un espai que vivia d'esquena a la ciutadana ha esdevingut ara un lloc amb diversos usos ciutadans, que podem gaudir en clau d'ecosistema i biodiversitat", ha conclòs.

Des de l'any 2014, la Dra. Vinyoles i el seu equip col·laboren amb l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet fent censos científics dels peixos que habiten al Besòs, un riu que durant la dècada dels 80 havia esdevingut un dels més contaminats d'Europa i havia quedat despullat de tot signe de vida. A més del vessant científic del monitoreig de les poblacions de peixos, també s’hi ha implicat la ciutadania perquè hi participi de forma festiva. L’experiència en l’estudi dels amfibis per part del Dr. Llorente i del seu equip esdevé important per ajudar a millorar l’estat de les poblacions d’aquestes espècies en un ambient fluvial com és el Besòs. Els amfibis, pel seu particular modus de vida, estan plenament lligats al medi aquàtic, que els és imprescindible per completar el seu cicle biològic. «El treball dels biòlegs i els naturalistes en ambients urbans fortament antropitzats com el del riu Besós és un element clau per millorar l'estat de conservació de la biodiversitat, per millorar el benestar de les persones, per enfortir la relació home-natura i per potenciar la preservació de la naturalesa de cara a les futures generacions», expliquen ambdós investigadors, membres també de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio).


 

Relacionats

Article

Santa Coloma de Gramenet millora les zones d’estada i passeig per fer-les més saludables. La inversió més recent a l’entorn del parc fluvial supera els 3.600.000 euros.

Notícia

El 30% de la superfície del municipi correspon al Parc Fluvial del Besòs i la Serralada de Marina. Ha arrencat la campanya de prevenció d'incendis amb l'activació dels operatius de vigilància forestal.

Notícia

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i l'AMB presenten les primeres actuacions per a la renaturalització del Besòs

Butlletí