L’Ajuntament de Santa Coloma i la UB col·laboraran per a la renaturalització del riu Besòs

27/06/2022 - 16:20

El rector de la UB, Joan Guàrdia, i l’alcaldessa de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, han signat un conveni de col·laboració en el marc del projecte de Renaturalització del Riu Besòs i una de les seves principals estratègies, la creació d’un Refugi de Biodiversitat.

La UB donarà suport al projecte mitjançant les activitats docents de la Facultat de Biologia i els membres del professorat d’aquest centre Dolors Vinyoles i Gustavo Llorente participaran en la creació del Comitè Científic Assessor per a la creació del refugi de biodiversitat. Ambdós aportaran els seus coneixements sobre com crear les condicions d’hàbitat idònies per acollir les espècies de peixos i amfibis autòctons de la zona i afavorir-ne la reproducció.

L’acord s’emmarca en la línia d’avançar en l’evolució del Riu Besòs cap a una infraestructura que compatibilitzi l’ús ciutadà amb la protecció i recuperació de la biodiversitat i la millora de la resiliència de l’ecosistema fluvial davant dels efectes del canvi climàtic. L’AMB i l’Ajuntament de Santa Coloma van començar el passat mes de gener les obres del projecte de renaturalització del riu i, d’altra banda, s’ha iniciat la cerca de finançament mitjançant Fons Next Generation. 

El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, ha afirmat que el nou conveni "suposa una gran oportunitat perquè completa la missió d'una universitat pública, la transferència del coneixement. La recerca és importantíssima, però ha de tenir una utilitat per a la ciutadania a curt termini. L'Ajuntament de Santa Coloma és modèlic com a catalitzador d'aquest procés de transferència".

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlón, ha dit que l’acord escenifica una "aliança necessària per a donar solidesa al projecte de renaturalització" i s'ha mostrat convençuda que "ajudarà molt a la difusió científica, pedagògica i ciutadana de la renaturalització del riu". "El Besòs ha viscut una transformació vital per a Santa Coloma. De ser un espai que vivia d'esquena a la ciutadana ha esdevingut ara un lloc amb diversos usos ciutadans, que podem gaudir en clau d'ecosistema i biodiversitat", ha conclòs.

Des de l'any 2014, la Dra. Vinyoles i el seu equip col·laboren amb l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet fent censos científics dels peixos que habiten al Besòs, un riu que durant la dècada dels 80 havia esdevingut un dels més contaminats d'Europa i havia quedat despullat de tot signe de vida. A més del vessant científic del monitoreig de les poblacions de peixos, també s’hi ha implicat la ciutadania perquè hi participi de forma festiva. L’experiència en l’estudi dels amfibis per part del Dr. Llorente i del seu equip esdevé important per ajudar a millorar l’estat de les poblacions d’aquestes espècies en un ambient fluvial com és el Besòs. Els amfibis, pel seu particular modus de vida, estan plenament lligats al medi aquàtic, que els és imprescindible per completar el seu cicle biològic. «El treball dels biòlegs i els naturalistes en ambients urbans fortament antropitzats com el del riu Besós és un element clau per millorar l'estat de conservació de la biodiversitat, per millorar el benestar de les persones, per enfortir la relació home-natura i per potenciar la preservació de la naturalesa de cara a les futures generacions», expliquen ambdós investigadors, membres també de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio).


 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i l'AMB presenten les primeres actuacions per a la renaturalització del Besòs

Notícia

La fase II de la Renaturalització del riu Besòs es finançarà amb 3.056.516 € provinents del Ministeri per a la Transició Ecológica i el Repte Demogràfic en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El projecte de recuperació del Besòs ha estat un dels 18 escollits entre 99 candidatures, i Santa Coloma gaudirà d’un ajut europeu per millorar la biodiversitat.

Article
Un mural didàctic recorrerà el Parc Fluvial del Besòs com a recurs educatiu del projecte de renaturalització.

Per commemorar el Dia del Medi Ambient, aquest diumenge 5 s'ha presentat el projecte d'EcoAula Visual, un primer pas del programa educatiu i de ciència ciutadana que es desenvoluparà a la nostra ciutat en el marc de la Renaturalització del Riu Besòs.

Butlletí