L’Ajuntament de Sant Cugat introduirà criteris socials i ambientals en els contractes públics

10/03/2014 - 00:00

El govern municipal de Sant Cugat es dotarà d'un nou marc de 'contractació responsable' amb la voluntat de tenir una incidència directa en la promoció de l'ocupació, l'atenció a les situacions de vulnerabilitat i el risc d'exclusió social.

La Junta de Govern Local de Sant Cugat ha aprovat la creació de la Comissió sobre contractació pública responsable amb criteris socials i ambientals que tindrà com a missió l'elaboració d'un document marc que fixi els criteris que permetin a l'Ajuntament aplicar polítiques de responsabilitat social corporativa en la contractació de personal o empreses concessionàries de serveis.

Aquest nou marc ha de permetre al consistori anar més enllà del compliment de les obligacions que fixa la llei. El govern defensa que "els contractes de les administracions han de realitzar una política favorable al progrés social i econòmic, tot fent-se compatibles els requeriments d'eficiència, racionalització i estalvi de costos amb la preservació dels aspectes ambientals i socials, amb incidència directa en la promoció de l'ocupació, l'atenció a les situacions de vulnerabilitat i el risc d'exclusió social".

Ja fa anys que des de l'Ajuntament s'estan aplicant clàusules socials i ambientals en els contractes públics en la mesura que ho permetia la legislació bàsica estatal vigent. D'aquí n'ha sortit la incorporació de nou personal vinculat a la situació d'atur per als serveis de manteniment de les franges forestals; l'obligació de subcontractació a centres especials de treball pels serveis de manteniment de parcs i jardins; o la contractació de persones en situació de risc d'exclusió social en el servei de neteja d'edificis municipals.

La comissió, doncs, pretén - a través de la contractació pública - fomentar l'ocupació de qualitat, fomentar la inclusió social i garantir la sostenibilitat ambiental.

En el projecte del Pla de Govern 2011-2015 i dins l'estratègia econòmica, social i ambiental marcada pel consistori, s'aposta per un nou model de relació entre l'Ajuntament i la ciutadania, basat en la transparència, la col·laboració i la corresponsabilitat. En aquest sentit, el ple de febrer del 2013 ja va aprovar per unanimitat el document Mesures per garantir la transparència i el bon govern en l'actuació municipal on s'estableixen un seguit de compromisos amb l'objectiu de millorar la governança.

La comissió estarà presidida per l'alcaldessa, Mercè Conesa, i estarà integrada per persones de perfil polític, també tècnic, així com amb representants de la intervenció municipal i els serveis jurídics. La voluntat del govern és que aquest nou marc regulador estigui enllestit abans d'aquest estiu.

 

Relacionats

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Butlletí