L’Ajuntament de Ripollet presenta el nou sistema de recollida de residus Ripollet Aporta

16/05/2022 - 13:25

Es tracta d’un sistema mixt, que diferencia, a nivell domiciliari, el nucli de Ripollet del barri de Tiana i Pont Vell i combina el porta a porta de fraccions com els envasos, la resta i el paper i cartró, amb contenidors intel·ligents tancats per a l’orgànica i el tèxtil sanitari. En canvi, tots els residus generats per les activitats econòmiques seran recollits porta a porta al nucli urbà, excepte el vidre, que es mantindrà en contenidors oberts a tot el municipi.

A finals del mes de juny, Ripollet farà un salt important en la seva gestió dels residus, amb un canvi de model pel que fa a la seva recollida, en la línia dels 200 municipis d’arreu de Catalunya que ja han apostat per una alternativa dirigida a aturar el canvi climàtic, millorant els nivells de reciclatge. Es tracta, com ha explicat l’alcalde, Jose M. Osuna, en roda de premsa aquest 3 de maig, “d’una decisió responsable, que hem de prendre, encara que generi neguit, per tal d’aconseguir una ciutat més sostenible i més neta”. El nou sistema combinarà la recollida porta a porta de cartró, envasos i resta al nucli, amb contenidors tancats per a orgànica i oberts per al vidre a tot el municipi, així com bústies pel tèxtil higiènic.

A Ripollet, la recollida selectiva de residus està al voltant del 39%, molt per sota del que marca la Unió Europea. L’objectiu, com ha explicat Osuna, és arribar a assolir, com a mínim, l’objectiu de la UE del 60% per al 2030, “per no haver d’afrontar sancions”. Un sistema “que funcionarà si totes i tots ens hi impliquem com cal”, ha afirmat l'alcalde, tot reconeixent que aquests canvis poden semblar complicats en un inici, però per això “des de l’Ajuntament farem tot el possible per posar-ho fàcil i acompanyar els veïns i veïnes en aquest procés de canvi”. Així, a ripollet.cat es pot trobar tota la inforamció sobre el nou sistema Ripollet Aporta. També s’ha creat el canal de Telegram Ripollet Aporta, on estar al dia de totes les novetats que es vagin produint al respecte del nou sistema de gestió de residus i s’ha posat a disposició de la ciutadania un correu electrònic per a fer arribar els seus dubtes i suggeriments, ripolletaporta@ripollet.cat.
 
Durant els mesos de maig i juny es realitzaran unes 1.200 visites a activitats econòmiques i centres educatius, 200 reunions amb comunitats de propietaris de 7 habitatges o més i es repartirà a cadascun dels 15.000 habitatges de Ripollet el material necessari per a poder participar correctament en el nou sistema de recollida: bujol reixat per a l’orgànica, imant amb el calendari de recollida segons el sector, bosses amb identificador per a la fracció resta i sense identificar per a l’orgànica. També s’instal·larà un punt informatiu mòbil, diferents dies, al Mercat Setmanal, al Mercat Municipal i al barri de Pont Vell, i a partir de la posada en marxa del nou model, s’ubicarà una oficina de Ripollet Aporta a la nau municipal de serveis del polígon Cadesbank. Així, durant els pròxims dos mesos, entre 20 i 30 educadors ambientals, contractats amb el suport de Ripollet Impulsa, estaran al carrer per informar i atendre a totes les veïnes i veïns de Ripollet.


Un model adaptat per Ripollet

La regidora de Serveis Municipals, Pilar Castillejo, ha explicat, per la seva part, que el nou sistema de recollida de residus és específic per Ripollet, adaptat al nostre territori, en base a l’aprenentatge de les experiències d’altres municipis que han realitzat canvis similars i que estan funcionant amb bons resultats. Així, no serà igual a tots els barris ni als diferents sectors i tampoc serà igual per a les llars i els comerços. “Al barri de Tiana – Pont Vell ho farem diferent per la seva proximitat a Cerdanyola i amb l’objectiu de no perjudicar al municipi veí”, ha afirmat Castillejo. En aquest sector de Ripollet, el porta a porta només s’aplicarà a la recollida comercial, en orgànica i paper i cartró, i les veïnes i els veïns continuaran utilitzant contenidors, que estaran tancats per als envasos, l’orgànica la resta, i oberts per al paper i cartró i el vidre.
 
El nucli de Ripollet es dividirà en tres sectors, amb un calendari de recollida diferent. El porta a porta es farà per a les fraccions de paper i cartró, envasos i resta. Pel vidre es continuarà utilitzant contenidor obert i, per a l’orgànica, tancat. També hi haurà una vintena de bústies per al tèxtil sanitari, repartides per tot el municipi. Els comercials tindran recollida porta a porta per a totes les fraccions, excepte per al vidre, que es farà amb contenidor obert, com els particulars. Aquelles persones que, per qualsevol motiu, no puguin baixar els residus entre les 20 i les 22 hores del dia que toqui, podran utilitzar, fins a tres vegades a la setmana, les àrees d'emergència, una fixa i dues mòibils, entre les 17 i les 22 h.
 
Les targetes per obrir els contenidors, que s’enviaran per carta a tots els habitatges, es podran utilitzar directament per obrir-los, però també incorporen un QR per descarregar una aplicació que podran utilitzar tots els membres del domicili, sense necessitat de portar la targeta física.
 
“Sabem que és un canvi important i per això el nostre objectiu és acompanyar els veïns i veïnes, no només els primers mesos d’implantació”, explicava la regidora, qui també ha avançat que es treballarà, amb el suport de l’AMB i l’Agència de Residus de Catalunya, en aconseguir una fiscalitat més justa, amb l’objectiu d’acabar aplicant una taxa per generació de residus.

 

Categories: 

Relacionats

Notícia
Qui recicli més, pagarà menys

Aquest dilluns 19 de febrer comença el nou sistema de recollida de residus porta a porta amb identificador xip i els nous cubells

Notícia

L'Ajuntament de Cunit canviarà el model de recollida de residus actual per un model que combina la recollida porta a porta i els contenidors intel·ligents.

Notícia

El barri residencial de Vistalegre de Mataró adopta un sistema de llençar la brossa i recollida de residus mixt entre els existents a les urbanitzacions i el del Centre

Butlletí