L'Ajuntament de Manresa impulsa el projecte 'Educo-oli' a tres centres escolars de la ciutat

Font: Ajuntament de Manresa
10/10/2013 - 00:00
El col·legi l'Ave Maria, l'escola Bages i l'institut Lluis de Peguera de Manresa engeguen una iniciativa educativa que consisteix en la recollida d'oli usat per a la posterior fabricació de biodièsel. El projecte té l'objectiu d'ajudar a crear una consciència de reciclatge i sostenibilitat dels recursos. Aquest projecte es va començar a aplicar l'any 2009 a Santpedor i en durant aquest curs s'estima la participació d'uns 22 municipis de Catalunya amb un total de 50.000 alumnes d'educació primària i secundària.

L'Ajuntament de Manresa ha engegat a tres centres escolars de la ciutat -el col·legi l'Ave Maria, l'escola Bages i l'institut Lluis de Peguera- el projecte Educo-oli, una nova proposta educativa que consisteix en la recollida d'oli usat per a la seva posterior fabricació de biodièsel. L'objectiu d'aquest nou projecte és crear entre l'alumnat de Manresa, i els seus familiars, la consciencia del reciclatge i la sostenibilitat dels recursos i, alhora, ajudar a crear llocs de treball a persones amb risc d'exclusió laboral.

Aquest nou projecte educatiu està coordinat per les regidories de Medi Ambient i d'Ensenyament de l'Ajuntament de Manresa i compta amb l'impuls de l'Associació de l'Oli al Biodièsel" (AOB) i altres agents col·laboradors i es desenvoluparà inicialment en aquests tres centres escolars durant el curs 2013-2014, si bé la voluntat és de fer-lo extensiu a més escoles de la ciutat durant els propers cursos.

Un projecte amb avantatges ambientals i socials
Segons Jordi Serracanta, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Manresa, ‘és una experiència educativa que té tres grans potes d'interès. Per una banda, és una acció ambiental que amplia el ventall de possibilitats de reciclatge i de sostenibilitat; perquè la seva aplicació deixa una petjada entre els alumnes i les seves famílies i, finalment, perquè hi aporta una part d'implicació social, ja que permet la inserció laboral a persones amb dificultats per trobar feina".

Jordi Bosch, president de l'Associació de l'Oli al Biodièsel (AOB) ha explicat que aquest projecte es va començar a aplicar l'any 2009 a Santpedor i en durant aquest curs és previst recollir els olis residuals en escoles de 9 comarques catalanes (Alt Penedès, Anoia, Bages, Berguedà, Garraf, Osona, Solsonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental). "S'estima la participació d'uns 22 municipis de Catalunya amb un total de 50.000 alumnes d'educació primària i secundària", ha assegurat.
El president de l'AOB ha manifestat que l'Ajuntament de Manresa és el primer consistori amb el qual s'ha signat un conveni de col·laboració i ha agraït el suport també dels centres escolars manresans per millorar la sensibilització ambiental. En aquest sentit, Bosch ha recordat el valor del projecte perquè "cada litre d'oli abandonat pot arribar a contaminar 1.000 litres d'aigua".

Recollida d'oli usat
El projecte Educo-oli consisteix en la recollida de l'oli usat a través de la participació activa de les famílies de l'alumnat, facilitant-los el lliurament d'aquest oli en les escoles, sabent que serà utilitzat com a matèria primera per a fabricació de biodièsel.

Els alumnes que participin en el projecte rebran un envàs net per a la recollida d'oli domèstic i també se'ls oferirà un taller educatiu adaptat a cada edat i impartits per monitors de l'Associació de l'Oli al Biodièsel (AOB). A més, se'ls va informant de quines són les millores ambientals aconseguides amb la seva aportació d'oli usat, a través d'indicadors tals com: els litres recollits, els litres de combustible fòssil que s'estalvien (amb la reutilització del biodièsel), l'estalvi en euros en depuració d'aigües residuals i l'estalvi d'emissions de CO2 a l'atmosfera que li correspon.

Cadascú dels alumnes faran la recollida selectiva de l'oli domèstic en pots i es guardarà a les escoles, les quals les emmagatzema en caixes apilables on s'hi podran acumular fins a 100 litres. Posteriorment, persones amb risc d'exclusió social passaran per les escoles a fer la recollida i la neteja dels envasos. L'oli recollit es transportarà fins una planta on es tractarà per a la fabricació de biodièsel.

El projecte Educo-oli és un programa centrat en les escoles però obert a la ciutat i a la ciutadania, que a més dels objectius indicats, també dóna servei a la gestió local dels residus. És doncs, una aposta més de la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Manresa per continuar impulsant la millora de la educació ambiental de la població des dels centres docents per tal de crear una cultura de la sostenibilitat; ja que tant el foment de la minimització de la producció de deixalles com el foment de la recollida selectiva, i concretament l'incentiu de la recollida d'oli domèstic, són accions incloses dins el Programa ambiental de l'Agenda 21 del municipi.

Municipis: 

Relacionats

Notícia

Aquesta serà un dels reptes a debat al congrés ACUSTICAT, el gran punt de trobada de l’acústica catalana que se celebrarà els dies 24 i 25 d’abril a Manresa. Ja es pot consultar el programa.

Notícia

La implantació del nou model als equipaments de la ciutat ha començat aquesta setmana i es farà de manera progressiva. Es recolliran sis fraccions diferenciades: envasos, orgànica, paper i cartró, vidre, fracció resta i tèxtil sanitari, que per primera vegada es recollirà de manera separada

Acte
08/03/2024 - 09:00
Sala d’Actes de la FUB-2. Av. de les Bases de Manresa, 3, Manresa

Butlletí