L'Ajuntament de Manresa farà aquest 2022 una vintena de tallers d'educació ambiental, la majoria adreçats a alumnes de primària

10/05/2022 - 12:00

L'objectiu és que els escolars prenguin consciència de la importància de mantenir la biodiversitat en el medi urbà i de preservar el bosc de ribera a l’entorn del riu. Revisar i muntar caixes de nius d’ocells i construir hotels d’insectes són algunes de les propostes, que es programen per primera vegada en aquest format.

La regidoria de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa ha programat per aquest any 2022 un total de vint tallers gratuïts d’educació ambiental, la majoria dels quals dirigits a alumnes de 5è i 6è de primària de les escoles de Manresa, però alguns d’ells també dedicats al públic en general. Es tracta de la primera vegada que es crea una programació de tallers d’aquestes característiques.

Els tallers escolars estan pensats perquè els infants, de manera molt pràctica, puguin prendre consciència de la importància de mantenir la biodiversitat en el medi urbà, i més concretament en el riu, i dels efectes positius que produeix un bon estat de conservació de la biodiversitat. En aquest sentit, es vol posar de relleu la importància del bosc de ribera en aquest espai i com la millora de l’entorn el riu condiciona la millora de la qualitat de l’aigua.

Una part d'aquests tallers es farà durant els mesos de maig i juny d’aquest curs i l'altra part la tardor vinent, en el curs el 2022-2023. En aquesta primera tongada, hi ha previstos dotze tallers, deu dels quals per a escoles i els altres dos dedicats al públic en general. Aquests tallers s'emmarquen en les actuacions fetes a l'entorn del riu Cardener, finançades amb la subvenció de l’Agència de Catalana de l’Aigua (ACA) de custòdia fluvial, i tenen un cost de 2.200 euros.
 

Aquests són els tipus de taller que es faran:
 

  • Nius d'ocells i revisió de caixes niu: De dues hores de durada. Inclou una part d’explicació sobre la diversitat dels nius dels ocells i la revisió en directe de caixes-niu a la ciutat de Manresa.
     
  • Muntatge de caixes-niu: De dues hores de durada. Inclou una part d’explicació sobre els diferents models de caixes-niu i la construcció amb els alumnes.
     
  • Anellament científic d'ocells: De dues hores de durada, pràctica, que es realitzarà al camp a la zona que s’hagi determinat prèviament.
     
  • Diversitat d'insectes i construcció d'un hotel d'insectes: De dues hores de durada. Inclou una explicació sobre la diversitat d’insectes i el seu paper clau en la natura, i la construcció d’un hotel d’insectes.

 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona i els centres educatius de la ciutat, ha engegat un projecte per tal que l’alumnat d’ESO de la ciutat identifiqui els rius d’orenetes, falciots i ballesters que nien als edificis de la ciutat i en facilitin la protecció municipal. El projecte, que començarà amb una prova pilot a la Salle de Manresa, té l’objectiu de conservar la biodiversitat urbana de Manresa i fomentar la conscienciació de l’alumnat sobre la importància de preservar-la, ja que és un patrimoni cada cop més valorat pels seus beneficis ambientals i socials.

Article

L’activitat “Camins Escolars” torna un curs més per fomentar que els infants vagin a l’escola a peu i de forma autònoma

Article

És una de les accions que s’han plantejat per reconstruir els processos naturals afectats per les actuacions humanes. L’actuació comportarà millores en la qualitat de l’aigua i la biodiversitat, i reduirà el risc d’inundació. Es recuperarà la connectivitat longitudinal del riu, deixant pas lliure a peixos i sediments per aquest tram de riera, que es connectarà de nou amb el riu Cardener.

Butlletí