L'Ajuntament de Lleida facilita assessorament energètic a 252 famílies durant l'any 2019

Font: Ajuntament de Lleida

17/01/2020 - 18:00

El programa d'assessorament energètic per a habitatges de Lleida ha permès durant l'any 2019 facilitar assessorament energètic a 29 comunitats de veïns amb un total de 252 unitats familiars. En total, aquest any s'han fet dues campanyes, la primera entre febrer i abril i la segona del 15 d'octubre fins al 15 de desembre.

Aquesta iniciativa, que gestiona l'àrea municipal de Medi Ambient, se centra a assessorar sobre les mesures més idònies a aplicar per tal de millorar l'eficiència energètica a les comunitats de veïns. Inclou accions com millores en la il·luminació, la calefacció comunitària, el bombeig, les calderes, els sistemes de distribució i els aïllaments de façana, amb propostes de rehabilitació adaptades a la situació de cada edifici.

També es presta assessorament per a gestionar la contractació d'electricitat 100% renovable, sobre la instal·lació de punts de recàrrega de vehicle elèctric al pàrquing comunitari i sobre les possibilitats que ofereix l'autoconsum, entre altres.

Precisament, la novetat de les campanyes dutes a terme durant aquest any ha estat l'assessorament a les comunitats de veïns sobre les possibilitats d'instal·lació d'autoconsum compartit a escala comunitària, seguint les directrius del recent canvi de normativa, amb l'aprovació del Real Decret 244/2019 de 5 d'abril sobre autoconsum d'energia elèctrica, així com les bonificacions recentment aprovades per l'Ajuntament sobre la quota de l'IBI.

De la mateixa manera, també s'ha ofert a les comunitats i a les famílies que hi resideixen l'assessorament personalitzat per a l'optimització de les factures energètiques, mitjançant ajustaments de potència, la unificació de comptadors i la discriminació horària. L'optimització de la contractació dels subministraments bàsics comunitaris pot generar un estalvi que es pugui reinvertir en les mesures proposades.

Assistència a famílies en situació de vulnerabilitat

El programa d'assessorament energètic també té una línia específica d'assistència energètica a famílies amb situació de vulnerabilitat, que són derivades pels Serveis Socials. Durant l'any 2019 ha permès ajudar un total de 50 unitats familiars amb 168 integrants, però, des de la seva posada en marxa l'any 2016, ja s'han dut a terme 8 campanyes amb un total de 733 unitats familiars i 1.916 persones beneficiades.

Consisteix, per una banda, en l'assessorament per a l'optimització de les factures energètiques, a través d'eines com el bo social, la discriminació horària, els ajustaments de potència i la unificació de comptadors. D'altra banda, s'ofereix assistència a les famílies per a reduir la despesa energètica a la llar a través de la detecció de fuites i aplicant elements d'estalvi (com ara bombetes tipus LED, programadors i rivets aïllants...) segons les necessitats de cada habitatge.

L'estalvi assolit amb les famílies a les quals s'ha monitorat el consum energètic, ha estat d'entre un 3% i un 24% del consum elèctric. El consum de gas o gasoil i aigua, no s'ha pogut quantificar. A la vegada, el programa treballa per apoderar aquelles famílies amb una situació de pobresa energètica.

Aquest programa forma part de les mesures que prioritza l'Ajuntament de Lleida per fer front a l'emergència climàtica, a partir de l'aplicació de bones pràctiques i avenços tecnològics dirigits a baixar el consum d'energies provinents dels combustibles fòssils. L'objectiu global és de rebaixar les emissions un 40% per l'any 2030 i la Paeria té intenció de potenciar aquesta iniciativa de cara al futur, a través de l'Agència de l'Energia.

Per beneficiar-se d'aquest servei d'assessorament energètic a les comunitats de veïns, que és gratuït, es pot enviar un correu electrònic a mediambient@paeria.cat o trucar al 973700455.


 

Relacionats

Article

El municipi de la Noguera és un dels primers de Catalunya que subministra llum als veïns amb plaques solars públiques

Notícia

La Paeria ha constituït avui el grup tècnic de treball per a impulsar l’Estratègia de l’Energia de Lleida per a complir amb els compromisos de reducció d’emissions per a mitigar el canvi climàtic, que comptarà amb la coordinació de la catedràtica de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, Luisa F. Cabeza.

Notícia

Trenta empreses dels Polígons Industrials de Lleida participen en l’estudi per crear una Comunitat Energètica. La Paeria ha presentat els resultats de l’estudi per impulsar aquest concepte col·laboratiu.

Butlletí