L'Ajuntament de Girona presenta el projecte de renaturalització del castell de Montjuïc

Font: Ajuntament de Girona

26/01/2019 - 11:34

El projecte vol conservar l’atmosfera natural actual del castell, que forma part de la història, la cultura i el passat de la ciutat, però fer-lo més amable i fomentar els seus usos. Per assolir aquests objectius, es consolidarà i s’acotarà el recorregut que uneix l’aparcament i la zona verda del nord-est amb l’accés sud del castell, amb la intenció de potenciar el circuit que connecta el Barri Vell amb el barri de Montjuïc a peu. També es vol recuperar la infraestructura de la cisterna com a espai escènic i cultural per poder-hi desenvolupar activitats i esdeveniments diversos.

Les actuacions consistiran, per un costat, en l’adaptació dels camins d’accés per aconseguir un itinerari accessible en la fortificació i, per l’altre, en el condicionament de la zona al voltant de la cisterna per crear un nou espai públic per al barri, que sigui alhora un punt cultural i d’estada a l’aire lliure i que sigui respectuós i integrat amb l’entorn.

El projecte vol conservar l’atmosfera natural actual del castell, que forma part de la història, la cultura i el passat de la ciutat, però fer-lo més amable i fomentar els seus usos. Per assolir aquests objectius, es consolidarà i s’acotarà el recorregut que uneix l’aparcament i la zona verda del nord-est amb l’accés sud del castell, amb la intenció de potenciar el circuit que connecta el Barri Vell amb el barri de Montjuïc a peu. També es vol recuperar la infraestructura de la cisterna com a espai escènic i cultural per poder-hi desenvolupar activitats i esdeveniments diversos.

A més, es preservarà al màxim la vegetació existent i es crearà una zona de nova plantació de 2.222 metres quadrats, formada per vegetació de baixa alçada. Es planteja, a més, crear un joc amb les alçades d’aquesta nova vegetació per transformar i definir l’espai per aconseguir diferents usos i obtenir atmosferes diverses segons les necessitats de l’època de l’any.

La proposta defineix tres àmbits diferents: el fossar, el pati d’armes i l’escenari. El fossar es planteja com l’àrea de benvinguda prèvia a l’espai principal que serveix com a mirador de la ciutat. La zona principal del projecte se situa en el pati d’armes, amb una superfície de més de 6.000 metres quadrats, i, dins d’aquest, hi haurà l’escenari, un espai d’uns 240 metres quadrats definit per la cisterna.

En el fossar i el pati d’armes s’adequaran i s’hi tractarà el terreny per definir un itinerari fàcil de recórrer, ben il•luminat i accessible. Es tractaran els paviments del recorregut amb acabats de terra compactada. A la zona del fossar, es preveu que s’hi incorporin unes grades que ajudaran a connectar l’itinerari per l’espai i serviran com a zona d’estada i descans.

La reforma s’ha plantejat perquè el castell es pugui utilitzar tant de dia com de nit. Durant el dia, ha d’oferir la possibilitat de passar el temps en un ambient tranquil i agradable, envoltat de natura, que sigui un nou espai públic per al barri i que es pugui utilitzar com a lloc d’estada, de trobada o de joc. Durant la nit, gràcies a la introducció d’enllumenat públic dins del pati d’armes, els seus punts d’accés i el seu recorregut, l’espai serà segur, acollidor i accessible.

L’Ajuntament de Girona han presentat aquest 18 de gener el projecte de renaturalització del castell de Montjuïc.  L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la regidora d’Igualtat, Drets Socials i Habitatge i regidora del barri, Eva Palau, i el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, han estat els encarregats d’explicar la proposta als veïns i veïnes del barri de Montjuïc (19 h, local social del barri). També hi ha sigut l’arquitecte encarregada del projecte, Olga Felip.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha afirmat que “amb aquest projecte comencem a actuar en el castell de Montjuïc amb un doble objectiu: fer-lo més accessible a la ciutadania i posar en valor un patrimoni imprescindible per explicar la història de la ciutat”. Madrenas ha destacat també que la intervenció s’ha concebut amb la integració paisatgística com a prioritat, juntament amb l’adaptació de l’espai com a punt de trobada lúdic, social i cultural del barri: “Montjuïc no disposa de cap espai preparat per a fer-hi activitats a l’aire lliure, i teníem clar que havíem d’aprofitar el castell per dissenyar un espai que dinamitzi el barri i la ciutat, i aquest va ser l’encàrrec del projecte”.

L’actuació preservarà els murs de la muralla i els baluards, sobre els quals no s’actuarà ja que estan catalogats com a BCIN. Sí que es restauraran i s’estabilitzaran, però, altres elements patrimonials en mal estat que estiguin dins de l’àmbit del projecte.

El pressupost del projecte s’ha xifrat en 109.967,97 euros (IVA exclòs). 


 

Relacionats

Notícia

Vic va acollir un congrés de l’Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya

Notícia
Instal·lació de menjadores als parcs del Segre i del Valira

L’objectiu és promoure la natura entre la població local per facilitar l’observació d’ocells i alhora disposar d’un recurs pedagògic i científic per a les escoles, a més a més de facilitar, en el cas de les menjadores, punts d’alimentació durant la temporada tardor-hivern a espècies protegides presents als nostres parcs en una època en què escassegen l’aliment i llocs de nidificació.

Butlletí