L'Ajuntament de Girona avança en les mesures de neteja forestal i prevenció d'incendis

Ajuntament de Girona
10/02/2016 - 08:43
L'Ajuntament de Girona avança en les mesures de neteja forestal i prevenció d'incendis

El regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha explicat les mesures de neteja forestal i de prevenció d’incendis que s’estan portant a terme a la ciutat. La majoria de les actuacions es concentren a la zona de les Pedreres i de Girona Est, malgrat que es fan accions en altres zones boscoses de la ciutat com el barri de Montjuïc o Taialà.

Aquestes intervencions es divideixen, bàsicament, en tres àmbits: la realització de treballs forestals a la zona afectada per l’incendi del mes de juliol a les Pedreres, la disminució de la densitat d’arbres a Montjuïc i el Grup Sant Daniel i l’inici de les tasques en terrenys municipals de les franges determinades en el plànol de delimitació per a la prevenció d’incendis forestals. “Totes aquestes mesures van dirigides a acomplir els objectius que ens vam marcar en matèria forestal a la ciutat, especialment de cara a la prevenció d’incendis al nostre terme municipal i d’acord amb la normativa existent”, ha manifestat Carles Ribas.

Actualment s’estan desenvolupant treballs forestals a la part sud de l’espai que va resultar afectat per l’incendi del juliol passat. Es tracta d’una zona de més de 27 hectàrees en la qual es faran tasques de desbrossament d’arbustos i arbres cremats. A petició dels Bombers de la Generalitat, es treballarà també per aclarir la massa forestal de dos punts que servirien per tallar la connexió amb el massís de les Gavarres en el cas d’un possible futur foc. A la tardor es van iniciar algunes actuacions de neteja de la zona cremada pel foc, més destinades, però, a retirar runa i brossa que havia quedat al descobert arran de l’incendi. En total, es van retirar 1.744 tones de runa i deixalles.

Seguint amb la línia de promoure mesures de prevenció d’incendis, paral·lelament s’estan portant a terme aclarides de peus d’arbres per disminuir la densitat forestal en determinades zones de Montjuïc i del Grup Sant Daniel. Amb aquesta actuació, a més, es pretén aconseguir un canvi de l’estructura dels boscos urbans per potenciar els alzinars amb roures. Actualment es treballa en cinc finques municipals, d’una superfície aproximada total de 6’80 hectàrees, en les quals es fan tales de pins dels quals s’aprofitarà la fusta posteriorment per fer-ne biomassa.

Referent a les franges de prevenció d’incendis, el consistori ja ha començat a treballar en finques municipals. Aquestes franges estan definides en el plànol de delimitació per a la prevenció d’incendis forestals que ara està en procés d’aprovació definitiva. Aquest plànol, que ha estat consensuat pel Servei de Prevenció d’Incendis de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, consisteix a delimitar franges de 30 metres d’amplada on es preveu reduir la densitat de la vegetació arbustiva i arbòria per a la prevenció d’incendis forestals al voltant dels nuclis de població, edificis aïllats i instal·lacions.

Aquesta actuació s’està desenvolupant en una superfícies aproximada de 6 hectàrees ubicades a Girona Est (concretament a la zona el cementiri vell, el Grup Sant Daniel i Font de la Pólvora), al barri de Montjuïc (a la zona propera a la Torre Suchet i Sant Daniel) i al barri de Taialà (al carrer de Sant Medir). Les actuacions es fan dins els espais de manteniment adjudicats a les entitats del tercer sector Fundació Onyar, Fundació Mas Xirgu i Fundació Drissa.

Categories: 

Relacionats

Notícia

El ramat estarà durant tot el mes en aquesta zona natural, on aportarà un manteniment ambientalment sostenible i beneficis per a tot l’ecosistema. La Paeria aposta per la recuperació ambiental i apropament al ciutadà dels Aiguamolls, un dels espais més singulars del terme municipal, que alberga una gran biodiversitat.

Article

Durant el mes de maig de 2021, la ciutat serà guardonada amb un grau de distinció, les Flors d'Honor, atorgat per integrants de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya i, per tal d’acompanyar aquesta distinció, l’Ajuntament ha tirat endavant una sèrie d’accions divulgatives que tenen l’objectiu de visibilitzar i posar en valor l’activitat que la ciutat genera en l’àmbit dels parcs i jardins, la natura i la sostenibilitat. 

Entrevista

“Persones que cuiden dels boscos, boscos que cuiden de les persones” Aquest és el lema del projecte simbiosi, una iniciativa de l’Agrupació naturalista i ecologista de la Garrotxa, en col.laboració amb l’Hospital d’Olot que ha aconseguit revaloritzar un bosc madur, convertit en un recurs de medicina forestal i un espai d’educació ambiental i vinculació amb la natura. Parlem amb Tura Puntí, una de les coordinadores del projecte per saber-ne més.

Butlletí