L'Ajuntament de Barcelona vol que els cotxes contaminants paguin més per aparcar

Font: CCMA

28/10/2019 - 19:46

El ple del consistori comença els tràmits per aprovar la proposta de taxes i impostos per al 2020, que inclou increments a les zones blaves i verdes, i en la taxa de terrasses

Estacionar a la zona blava o verda de Barcelona si tens un vehicle contaminant o tenir un local amb terrassa podria ser més car a partir del 2020. En el plenari de l'Ajuntament d'aquest divendres s'ha aprovat iniciar els tràmits per modificar les taxes i els impostos de la ciutat.

L'increment de les taxes és, segons el govern municipal, per fer front a l'emergència climàtica i regular millor l'espai públic. Els restauradors que tenen terrasses en les zones més transitades pagaran més, i s'incrementa la tarifa de la zones blava i verda, de manera que els vehicles que més contaminen pagaran més.

Aquestes són algunes de les mesures de la proposta d'ordenances fiscals per al 2020 que el govern d'Ada Colau, alcaldessa de la ciutat, vol aprovar en el plenari del mes de desembre.

Contempla també altres increments, com el de la grua municipal, la taxa de clavegueram o l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO). D'altra banda, l'impost de béns immobles (IBI) s'adequa als nous valors cadastrals.

Abans del ple ha pres possessió Francina Vila, nova regidora de Junts per Catalunya, després que Joaquim Forn hagi quedat inhabilitat per la sentència del Tribunal Suprem.

Com més contaminant sigui el cotxe,  més es pagarà per aparcar

Actualment, el preu d'estacionar en zona blava o zona verda depèn del barri de la ciutat. A partir del gener, la voluntat és afegir la variable del tipus de vehicle segons les etiquetes ambientals que tingui. Com més contaminant, més s'haurà de pagar.

A partir del gener, el tiquet costarà més per a tots els vehicles, excepte els que tinguin el distintiu ECO. Els vehicles de zero emissions no pagaran a la zona blava.

El màxim passarà a ser de 4,25 euros per hora en el cas d'ús forà d'algunes zones verdes i de 3,75 en zona blava. A més, aquesta deixarà de ser gratuïta de les dues a les quatre de la tarda.

Pels residents, s'elimina la bonificació que tenien els conductors que no havien estat multats i es pagarà el mes d'agost.


Tenir una terrassa, fins a set vegades més car

La proposta es basa en una classificació segons l'ús de l'espai públic. Així, a les zones més preuades i amb més terrasses s'incrementa de manera considerable la taxa. En canvi, a les zones més deprimides econòmicament, disminueix.

A la zona de la Sagrada Família, per exemple, es multiplica per 7 la taxa per tenir una terrassa i els preus s'igualen amb els de les àrees més cares de la ciutat, com el passeig de Gràcia o la part superior de la Rambla.

A passeig de Gràcia, per tenir una taula amb quatre cadires es paga una taxa de poc més de 30 euros al mes i, amb la nova ordenança, es pagarien més de 130 euros.

En canvi, tenir una terrassa a la Via Júlia o a Cristòfol de Moura serà més barat perquè en zones perifèriques com el Besòs o Nou Barris la taxa es rebaixa.

El sector assumeix que la mesura suposarà un augment de preus. "Això, al final, repercutirà al client. Haurem d'apujar preus i les terrasses són molt importants", ha afirmat un restaurador de Sant Andreu.


Altres mesures

La proposta de BComú i el PSC recull l'adequació de l'IBI als nous valors cadastrals i eliminar-ne els topalls, amb un increment mitjà de l'impost del 5,46%. També vol apujar el preu de la grua un 17%, i que arribi als 173 euros.

Amb l'aprovació al ple ordinari d'aquest divendres s'obre un termini de dos mesos per negociar millores i canvis amb la resta de grups municipals abans de la seva aprovació definitiva, que s'hauria de produir al ple del mes de desembre.


 

 

Municipis: 

Relacionats

Opinió

Les alternatives inclourien la defensa dels serveis públics i els béns comunitaris, en la seva titularitat, gestió i provisió; per garantir que les cures i els serveis relacionats estiguin coberts per a tots. Per assegurar les sobiranies sobre els recursos, com és l’alimentària i l’energètica. I per preferenciar, en definitiva, nous models i opcions des dels ecofeminismes i des de l’economia feminista, ecològica, social i solidària.

Notícia

El manifest demana que després de la pandèmia de la COVID-19 es freni el "col·lapse global" ambiental, es redefineixin els nostres valors i es passi a l'acció per "dignitat, supervivència i coherència"

Notícia

La Sala de Plens de l'AMB va acollir el divendres 3 de juliol la presentació de la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 (CMAS 2021) i la Carta alimentària de la regió metropolitana de Barcelona (CARM) als municipis de la metròpolis de Barcelona.

Butlletí