L'Ajuntament de Barcelona adopta l'aplicació de gestió energètica implantada de forma pionera a Rubí

Font: Ajuntament de Rubí
06/11/2015 - 00:00

La plataforma que l'empresa Enerbyte Smart Energy Solutions SL va desenvolupar i aplicar de forma pionera a Rubí en el marc del projecte Comunitat Rubí Brilla ha despertat l'interès de l'Ajuntament de Barcelona. El consistori barceloní ha anunciat que vol posar en marxa una prova pilot d'assessorament energètic virtual, similar a la que funciona a Rubí.

L'any 2013, l'Ajuntament de Rubí va engegar el projecte Comunitat Rubí Brilla, a través del qual s'analitza el consum energètic d'un centenar de llars que participen a la prova pilot. Així, es va instal·lar un aparell adherit als quadres elèctrics de cada domicili participant, que analitza el consum d'aquests habitatges. Els usuaris tenen la possibilitat de conèixer en tot moment la despesa de les seves llars mitjançant l'aplicació creada per Enerbyte.

L'aplicació està pensada per a telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors. Es tracta d'un software que permet als usuaris accedir en qualsevol moment a les dades del seu consum, conèixer el seu nivell d'eficiència en comparació amb altres persones, preveure quant hauran consumit a final de mes o esbrinar la potència contractada més adequada a les seves necessitats. Tota aquesta informació obtinguda permetrà elaborar un mapa energètic de Rubí, en el qual ja s'està treballant.

La plataforma dissenyada per Enerbyte també podrà oferir consells d'estalvi personalitzats i dóna la possibilitat d'interactuar amb la resta d'usuaris, reforçant d'aquesta manera la idea de comunitat. Així, permet a les famílies intercanviar coneixements, competir entre elles per ser més eficients o fins i tot col·laborar en causes comunes, com ara la lluita contra la pobresa energètica.

Utilitzar la plataforma de la Comunitat Rubí Brilla comporta importants estalvis d'energia. Els usuaris que fan servir l'aplicació regularment estalvien un 18% més que aquells que no ho fan, segons les dades recollides per l'equip del projecte municipal Rubí Brilla i Enerbyte.

La Comunitat Rubí Brilla s'inclou en una de les quatre línies de treball del projecte global Rubí Brilla, impulsat per l'Ajuntament de Rubí amb l'objectiu de promoure l'eficiència energètica i el foment de les energies renovables. En concret, s'emmarca en l'àmbit domèstic, que trasllada al conjunt de la població l'objectiu principal del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses, és a dir, la reducció d'emissions de diòxid de carboni en més d'un 20% l'any 2020. Les altres línies de treball del projecte Rubí Brilla són la indústria, el comerç i la mateixa administració.

Una iniciativa premiada
La setmana passada, l'aplicació d'Enerbyte va guanyar la final local de l'Smart City App Hack (SCAH) al ser escollida la millor aplicació entre les deu finalistes que competien per fer-se amb aquest guardó. Amb l'obtenció d'aquest premi, Enerbyte ha guanyat una plaça directa per representar Barcelona a la gran final internacional del projecte, que se celebrarà els dies 17 i 18 de novembre en el marc del Smart City Expo World Congress. En aquest cas, competirà amb altres aplicacions de Nova York, Lió, Helsinki, Phoenix, San Francisco i Dubai.

Paral·lelament, el projecte Comunitat Rubí Brilla va rebre a finals del 2014 el premi enerTIC a la categoria d'SmartCollaboration. Els guardons atorgats per la Plataforma de Empresas TIC para la Mejora de la Eficiencia Energética reconeixen els millors projectes d'innovació i les bones pràctiques d'empreses i institucions públiques en l'aplicació de les tecnologies de la informació i comunicacions per a la millora de l'eficiència energètica.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí