L’Ajuntament d’Arbúcies guanyador del Premi Medi Ambient CILMA 2010 a les comarques gironines

Sostenible.cat

14/03/2011 - 00:00
Amb la iniciativa guardonada s'ha aconseguit augmentar la biodiversitat a l'entorn de la riera d'Arbúcies i convertir el centre d'interpretació de la Riera, en un recurs pedagògic per descobrir els usos de l'aigua, el bosc de ribera i els cultius ecològics.
L'Ajuntament d'Arbúcies ha rebut el Premi Medi Ambient CILMA 2010, dotat amb un trofeu i 5.000 euros. Aquest guardó reconeix les actuacions dels ens locals, finalitzades l'any 2010, en l'àmbit del medi ambient i la sostenibilitat. La iniciativa Recuperació dels espais patrimonials i dels usos tradicionals a l'entorn de la riera d'Arbúcies, consisteix en la creació d'un centre d'interpretació de la Riera, un espai on conèixer el cultiu ecològic (en recuperar-se un prat de dall de regadiu i millorar i ampliar les varietats de poma), els usos de l'aigua i la vegetació i fauna de ribera. El jurat ha destacat l'esforç en que l'ajuntament ha fet per afrontat el projecte vinculant la conservació del medi natural i la restauració del patrimoni, així com donant continuïtat al programa educatiu del municipi.

Destaquen també dos projectes: el Pla de Recuperació Integral del riu Daró al pas per terme municipal de la Bisbal d'Empordà i la Recuperació i millora d'hàbitats vinculats a espais oberts de l'Alta Garrotxa. El primer busca potenciar el riu com a recurs per a la ciutat i el seu entorn, a través d'un Pla de Recuperació integral (que inclou la retirada de material abocat al riu, l'eliminació d'espècies invasores i la potenciació de les arbòries ja existents, així com la creació d'itineraris de salut). El segon, presentat pel Consorci de l'Alta Garrotxa, busca recuperar la biodiversitat perduda per l'abandonament d'activitats tradicionals com la ramaderia a través de l'increment i millora de la superfície d'hàbitats associats als espai oberts. Algunes de les accions que ja s'han dut a terme són: prop de 40 ha. D'espais oberts recuperats, signatura d'acords de custòdia, i gairebé 300 caps de bestiar ja pasturant.

Cal subratllar que el lliurament d'aquest premi s'ha emmarcat en la celebració de l'Assemblea General del Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona que ha tingut lloc aquest 12 de març a l'auditori Josep Irla, nova seu de la Generalitat de Catalunya a Girona. Després d'un balanç de les actuacions dutes a terme durant aquests últims 4 anys, s'ha informat de les darreres actuacions des de la última Assemblea i s'ha aprovat, el pla de treball per aquest 2011. Remarcar que un dels programes destacats en aquest Pla de Treball és l'impuls al Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses a les comarques gironines.
A continuació, i obert a tothom, el Dr. Josep Arnau, enginyer industrial, Catedràtic de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona i director del GREFEMA (Grup de Recerca en Enginyeria de Fluids, Energia i Medi Ambient) ha pronunciat la conferència La contaminació acústica produïda per les infraestructures viàries, ferroviàries i aeronàutiques.

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí