L’aigua reutilitzada del metro contribuirà a crear un refugi de biodiversitat al Besòs

Font: TMB

12/05/2021 - 08:18

Les aportacions per recuperar el cabal ecològic del riu Besòs –amb aigües provinents de la zona de l'estació de Baró de Viver (L1)– es remunten a un acord del 2007 entre TMB, l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

L'evolució del riu Besòs en els darrers anys ha estat espectacular. De ser considerat pràcticament una claveguera a cel obert a esdevenir punt de trobada dels ciutadans dels municipis de la llera per gaudir de l'oci i la natura.

L'Ajuntament de Santa Coloma i l'Àrea Metropolitana de Barcelona volen fer ara un pas més en la renaturalització del riu, a través de la creació d'un refugi de biodiversitat a Santa Coloma. Hi ha quatre elements fonamentals del projecte (una bassa didàctica, dos aiguamolls, una escala de peixos i un prat fluvial) i l'aigua procedent de la xarxa de metro n'abastirà un: la bassa.

Aigua procedent del bombeig de la línia 1

La bassa didàctica formarà part d'un dels objectius de la iniciativa: fer d'aquest entorn un espai educatiu per al desenvolupament d'activitats de divulgació i ciència ciutadana, que tindran vocació metropolitana, segons van explicar l'Ajuntament de Santa Coloma i l'AMB en la presentació.

La ubicació d'aquest element didàctic estarà entre el pont de Santa Coloma i el pont de la B-20. L’aportació a la bassa d’aigua reutilitzada provindrà del bombeig de la línia 1 de metro. Un conveni de l'any 2007 establert entre TMB, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) impulsa un programa d'aprofitament de les aigües freàtiques que es filtren a la xarxa de metro, i que permet millorar el cabal ecològic del riu. Les canalitzacions aporten al Besòs l'aigua que s'extreu de les estacions de Baró de Viver i Santa Coloma (L1) i a la zona d'Artigues-Sant Adrià (L2).

La recuperació de les aigües filtrades al metro es remunta als anys 90, i ha suposat l'establiment de diversos acords per a usos com el reg de parcs i jardins. Procedeix de diferents orígens, especialment de la pluja i dels aqüífers. El bombeig serveix per extreure l'aigua: una part es reutilitza i la resta es descarta perquè no reuneix les característiques per al seu reaprofitament.


 

Relacionats

Notícia

L’àrea de Transició Ecològica ha introduït nous criteris perquè creixi la vegetació herbàcia fins que fa tot el cicle de floració i fructificació, beneficiant l’alimentació d’insectes pol·linitzadors, la producció de llavors o la recuperació del bosc de ribera, entre altres. L’actuació s’inclou en el projecte de millora de la biodiversitat de Lleida.

Notícia

L’actualització del sis plafons que fan una proposta de recorregut circular l’ha fet el Consorci del Besòs a petició de l’Ajuntament de Montcada i Reixac i també s’ha adaptat per a les persones amb discapacitat visual.

Notícia
LIFE Nieblas recull amb un col·lector minúscules gotes d’aigua en suspensió a la boira i la rosada, per recuperar els boscos i aqüífers de dues zones de l’illa de Gran Canària. Imatge: La Provincia

LIFE Nieblas recull amb un col·lector minúscules gotes d’aigua en suspensió a la boira i la rosada, per recuperar els boscos i aqüífers de dues zones de l’illa de Gran Canària. Imatge: La Provincia

Captar minúscules gotes d’aigua de la boira i utilitzar-les per recuperar zones afectades per sequera extrema i desertificació és l’objectiu del projecte europeu LIFE Nieblas. El trajecte comença a les crestes de les muntanyes de les Canàries, on els vents alisis afavoreixen el mar de núvols que genera la preuada boira i les pluges horitzontals característiques de les illes atlàntiques.

Butlletí