L'Agència Internacional de l'Energia preveu una caiguda del 8% de les emissions de CO2 a causa del coronavirus

Font: CCMA

04/05/2020 - 13:37
Al ritme actual el 2030 ja s'haurà emès tot el CO2 que pot absorbir l'atmosfera sense desestabilitzar-se excessivament (Reuters)

Al ritme actual el 2030 ja s'haurà emès tot el CO2 que pot absorbir l'atmosfera sense desestabilitzar-se excessivament (Reuters)

Un nou estudi estima que la caiguda d'emissions de diòxid de carboni interanual, com a conseqüència de la paràlisi provocada per la pandèmia COVID-19, serà de gairebé un 8%, una davallada insòlita en més de set dècades, i superior a la que va provocar la crisi financera del 2008. De moment però, seguim en nivells de rècord d'emissions.

L'informe l'ha presentat l'Agència Internacional de l'Energia (IEA), que segueix gairebé en temps real l'impacte de les mesures de confinament sobre tots els combustibles importants. Segons el doctor Fatih Birol, director executiu de l'IEA, "la indústria energètica que surti d'aquesta crisi serà significativament diferent de la que hi havia abans".

 

Projeccions

L'estudi, publicat sota el nom de Global Energy Review, inclou estimacions sobre l'evolució de les tendències del consum d'energia i les emissions de diòxid de carboni (CO2) durant la resta del 2020, en previsió que els bloquejos aplicats arreu del món es vagin ajustant durant els pròxims mesos, acompanyats d'una recuperació econòmica gradual.

 

Davallada de la demanda energètica

L'informe preveu una davallada de la demanda d'energia del 6% el 2020, set vegades més que la davallada de la crisi financera global del 2008. En casos particulars de les economies avançades serà més gran: un 9% als Estats Units i un 11% a la Unió Europea.

En el cas de l'electricitat, el confinament ha portat nivells de consum i patrons semblants als d'un diumenge pre-crisi per als dies laborables. La demanda d'electricitat pot baixar un 5% el 2020, la caiguda més gran des de la Gran Depressió dels anys trenta.

 

 

Les mesures de bloqueig han impulsat un canvi cap a fonts d'electricitat amb baix contingut de carboni. Es preveu que la demanda global de carbó caigui un 8%, la davallada més important des de la Segona Guerra Mundial, mentre que la baixada de la demanda de gas natural pot arribar al 5%, la més gran registrada mai.

D'aquesta manera, l'energia renovable serà l'única font d'energia que creixerà el 2020, tot i que el seu creixement -al voltant d'un 5%- és inferior al d'anys anteriors.

 

Caiguda del CO2

El resultat d'aquestes tendències serà una caiguda de les emissions mundials de CO2 de gairebé el 8%. Aquesta seria la disminució més gran registrada mai; de fet, gairebé multiplica per sis la caiguda rècord de 400 milions de tones que es va registrar el 2009 per la crisi financera mundial.

 


Aquest estudi va una mica més enllà que les estimacions fetes per l'organització Global Carbon Project (GCP), que calculava una davallada d'un 5% de la producció de carboni.

Malgrat tot, amb aquesta baixada de les emissions no n'hi haurà prou, ni molt menys, per assolir la fita que marca l'Acord de París. Entre el 2020 i el 2030, les emissions haurien de caure un 7,6% cada any per evitar un augment de la temperatura global superior a 1,5ºC.

 

 

I no només això: sabem que, després de grans crisis amb davallades de les emissions de GEI, sol venir un repunt de les emissions que fins i tot poden superar els nivells anteriors. Per això, aquesta reducció transitòria associada a la pandèmia no pot camuflar la necessitat de polítiques urgents contra la crisi climàtica.

L'AIE crida els governs a posar al centre dels seus plans de recuperació econòmica tecnologies energètiques netes. L'ONU va enviar un missatge similar fa setmanes.

 

Encara no es nota

Aquesta davallada encara no es nota en els registres de CO2 de referència. Tot el contrari, els nivells d'enguany no han parat de créixer, a causa del ritme de rècord que portàvem abans de l'aturada i de la variabilitat natural del CO2, que té un component estacional, i que sol arribar als màxims durant el mes de maig.

De fet, el passat 1 de maig es va batre el rècord absolut de concentració diària a l'observatori del Mauna Loa, amb un valor de 418.03 ppm.

 

 


 

Relacionats

Opinió

Seria útil deixar de parlar de tots aquests temes horrorosos que tant ens fascinen avui dia, com la distòpia, la fi del món, l‘apocalipsi o el col·lapse, i ens centréssim a debatre altres qüestions molt més interessants i transcendents que sembla que ens facin més por que la pròpia destrucció del planeta. Per exemple, el decreixement, la demografia i la limitació de la riquesa

Notícia

Aquesta setmana s’han iniciat les proves de circulació d’un bus elèctric que fa l’itinerari de la línia Olesa – Esparreguera i que connecta amb FGC. Les proves s’estan fent amb el bus elèctric Solaris Urbino de 12 metres de longitud del Grup Direxis

Opinió

Les alternatives inclourien la defensa dels serveis públics i els béns comunitaris, en la seva titularitat, gestió i provisió; per garantir que les cures i els serveis relacionats estiguin coberts per a tots. Per assegurar les sobiranies sobre els recursos, com és l’alimentària i l’energètica. I per preferenciar, en definitiva, nous models i opcions des dels ecofeminismes i des de l’economia feminista, ecològica, social i solidària.

Butlletí