L’Agència de Residus presenta cinc candidats al II Premi Europeu de la Prevenció de Residus

Sostenible.cat

09/03/2011
El Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir aquelles iniciatives realitzades en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que es va celebrar el passat mes de novembre en 33 regions de 24 països diferents i durant la qual es van organitzar 4.346 activitats.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus s'engloba en el si d'un projecte europeu, de tres anys de durada, que compta amb el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea, i té com a principals socis ADEME (Agència del Medi Ambient i del Control de l'Energia de França), líder del projecte, ACR+ (Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible dels Recursos), ARC (Agència de Residus de Catalunya), IBGE (Institut de Gestió Ambiental de la Regió de Brussel·les, Bèlgica) i LIPOR (Servei Intermunicipal de Gestió dels Residus del Gran Porto, Portugal). L'objectiu del projecte és l'organització anual arreu d'Europa de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Cada un dels organitzadors de la Setmana han presentat cinc candidatures al Premi, una per cada categoria: administracions, associacions, empreses, institucions escolars i altres institucions.

L'Agència de Residus de Catalunya ha triat els cinc nominats catalans tenint en compte  la relació de l'activitat amb els cinc eixos de la setmana (sensibilitzar sobre l'excés de residus; produir millor; consumir millor; allargar la vida dels productes, i llençar menys residus), l'originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l'adaptabilitat a d'altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.

Els candidats presentats per l'Agència de Residus en les diferents categories són:

  • Administracions: l'Entitat de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per la Campanya "Millor que nou, 100% vell" que impulsa la reparació i reutilització de cara a allargar la vida útil dels productes a través de diferents vies: la xarxa de reparadors per barris, els mercats de segona mà, els tallers específics de reparació, etc. 
  • Associacions i ONGs: el Gremi de tallers de reparació d'automòbils i manteniment de vehicles de motor de Barcelona pel projecte "Ecotallers"; Eina per a sensibilitzar en la reducció d'envasos de petit format de pintura i olis dels tallers de reparació d'automòbils.
  • Empreses: el Grup Codorniu pel projecte "Reducció d'envasos al sector vitivinícola"
  • Institucions escolars: l'Escola El Sitjar per la campanya "Al Sitjar fem un bon paper" que versa en la reducció i el bon ús del paper a l'escola, consensuar propostes i mesures de bones pràctiques i organitzar el "dia sense paper". 
  • Altres institucions: l'empresa Urbaser i l'Escola Superior de Disseny Elisava pel workshop - exposició "¿Trapos sucios?: del uniforme al objeto" que mostra el procés creatiu per a dissenyar noves solucions des d'objectes pels treballadors, o per ludoteques o per campanyes fins a micro-arquitectures, a partir de 9m3 d'uniformes en desús.

El veredicte del jurat del Premi, que està format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic el 28 de març en un lliurament de guardons que tindrà lloc a Brussel·les.

Enguany la propera edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 19 al 27 de novembre. Per més informació consulteu la web de l'Agència de Residus.

Relacionats

Notícia

Els dies 3 i 6 de febrer els Mercats Municipals del Sagarra i Singuerlín a Santa Coloma de Gramenet estan acollint, respectivament, la quarta edició de la campanya “La bossa o la vida”, en horari de 8:30 a 13:30 h. El propòsit final és la sensibilització tant a comerciants com a ciutadania del consum excessiu de bosses de plàstic i les  nefastes conseqüències pel Medi Ambient.  

Article
També es van lliurar els Premis escoles verdes 2019

El passat 21 de novembre a la tarda va tenir lloc a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona, l’acte de lliurament del Premi Medi Ambient 2019 de la Generalitat de Catalunya i del Premi Escoles Verdes 2019. Aquest any el Premi Medi Ambient, en les modalitats de recerca i iniciativa s’ha emmarcat en la temàtica de conservació de la biodiversitat vegetal.

Butlletí