L'Agència de Residus de Catalunya instal·la una exposició i un taller de reparació d'objectes al Passeig Joan de Borbó de Barcelona

29/05/2019 - 11:46

La campanya informativa “Fes-lo nou de nou”, que impulsa l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), ha arribat a la ciutat de Barcelona. Durant cinc dies es podrà visitar al Passeig Joan de Borbó  a prop del Museu d’Història de Catalunya l’anticontenidor, un contenidor industrial on no s’hi llencen els objectes que fan nosa, sinó on es recuperen per tornar a ser útils. A dins, hi haurà una exposició amb tota mena d’objectes que podem trobar a les llars i que, mitjançant petits retocs, han estat recuperats abans d’esdevenir un residu. També s’hi faran demostracions pràctiques de com qualsevol ciutadà pot fer aquests retocs i aprofitar la roba, el mobiliari o la bicicleta durant molt més temps.

 
Els tallers, que tindran una durada d’entre 1,5 i 2 hores, es desenvoluparan de la següent manera:
 
Dimecres 29 de maig. 18 h. Retocs i arranjaments bàsics de roba.
 
Dijous 30 de maig. 18 h. Petits electrodomèstics de la llar.
 
Divendres 31 de maig: 18 h. Restauració de mobles.
 
Dissabte, 1 de juny:  12h. Petits electrodomèstics de la llar; 16h. Reparació de mobles; 18h. Costura creativa.
 
Diumenge 2 de juny:  10h: Manteniment i reparacions de bicicletes; 12h: Restauració de mobles.
 
Per participar-hi, cal inscriure’s a través de la pàgina web http://residus.gencat.cat/anticontenidor
 
La campanya
 
La campanya va començar el divendres 5 d’abril. La primera onada va durar cinc setmanes i es va difondre a través de diversos espots de televisió, falques de ràdio, creativitat en mitjans impresos, cartells al carrer, internet i xarxes socials.
 
Amb una imatge acolorida i impactant, seguint la línia gràfica típica de grans superfícies de consum, però donant el missatge contrari, els protagonistes de la campanya són els objectes domèstics quotidians que fàcilment acaben descartats. Peces de roba o calçat, instruments musicals, objectes infantils o mobiliari, entre molts d’altres, poden ser revenuts, reparats, regalats o modificats de manera que se n’allargui la vida útil. La campanya informativa la finança l’ARC amb un import de 2 milions d’euros.
 
Cap al residu zero
 
La prevenció és un dels pilars de les noves directives europees de residus i del Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya (PRECAT20), pel qual es regeixen les actuacions de l’ARC. Un dels principis del programa és la reducció de la producció de residus, entenent que el millor és el que no es genera, perseguint la idea de “residu zero”. Entre els objectius del PRECAT destaquen: estendre la visió dels residus com a recursos;  contribuir a l’obtenció de recursos dels residus, preferentment materials, estratègics per a l’economia catalana;  reduir de forma efectiva la generació primària total de deixalles, assolint l’any 2020 un 15% de reducció en pes de la generació de residus respecte l’existent l’any 2010; incrementar el coneixement entre la població de l’oferta existent de productes reutilitzats o reutilitzables; i fomentar l’allargament de la vida útil dels productes.
 
La Directiva Marc sobre els residus estableix que la prevenció, incloent la reutilització i l’allargament de la vida dels productes, és l’estratègia prioritària en la jerarquia de gestió dels residus per davant del reciclatge, la valorització i l’eliminació. Per aquest motiu, l’agència ha considerat oportú fer una campanya centrada en la reutilització, adreçada a conscienciar la ciutadania sobre la necessitat, les opcions i les oportunitats d’allargar la vida útil dels recursos i productes, incloent estratègies de prevenció i reutilització.
 
Coneix la campanya al web de l’Agència de Residus de Catalunya.

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Des de dimarts 1 d'octubre s'ha iniciat el nou servei de recollida de residus i de neteja viària, amb major freqüència de pas en la recollida i la incorporació d'una tercera escombradora, entre moltes altres millores. Amb el nou operador, la freqüència de recollida de residus s'aplicarà immediatament. El nou contracte duplica la freqüència de la recollida d'envasos i augmenta la freqüència de la recollida de paper i cartó, que es farà dos cops les setmanes parells i un cop, les senars.

Notícia

El Servei de Neteja del Litoral, dependent de l’Agència Balear de la Qualitat Ambiental i l’Aigua, ha retirat 703.320,93 kg de plàstics de la mar d’ençà que es posà en marxa, el 2004. Això suposa un 31,44 % dels 2.236.825,9 kg que s’han llevat. Amb tot, amb relació al volum, fins al 2018 el plàstic representa el 59,83 % de tot el que s’ha recollit durant les setze campanyes en les quals el servei ha funcionat.

Article

El president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme i alcalde de Mataró, David Bote, va recollir el passat 8 d'octubre a Bilbao el segon pemi de Comunicació de la ISWA, l’Associació Internacional de Residus Sòlids, en el marc del congrès mundial d'aquesta entitat. El guardó reconeix l'originalitat de la campanya “Recicla i Guanyaràs” que, entre altres propostes, va produir el documental “Molta Merda”, protagonitzat per Quim Masferrer.

Butlletí