L'Agència de Residus de Catalunya instal·la una exposició i un taller de reparació d'objectes al Passeig Joan de Borbó de Barcelona

29/05/2019 - 11:46

La campanya informativa “Fes-lo nou de nou”, que impulsa l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), ha arribat a la ciutat de Barcelona. Durant cinc dies es podrà visitar al Passeig Joan de Borbó  a prop del Museu d’Història de Catalunya l’anticontenidor, un contenidor industrial on no s’hi llencen els objectes que fan nosa, sinó on es recuperen per tornar a ser útils. A dins, hi haurà una exposició amb tota mena d’objectes que podem trobar a les llars i que, mitjançant petits retocs, han estat recuperats abans d’esdevenir un residu. També s’hi faran demostracions pràctiques de com qualsevol ciutadà pot fer aquests retocs i aprofitar la roba, el mobiliari o la bicicleta durant molt més temps.

 
Els tallers, que tindran una durada d’entre 1,5 i 2 hores, es desenvoluparan de la següent manera:
 
Dimecres 29 de maig. 18 h. Retocs i arranjaments bàsics de roba.
 
Dijous 30 de maig. 18 h. Petits electrodomèstics de la llar.
 
Divendres 31 de maig: 18 h. Restauració de mobles.
 
Dissabte, 1 de juny:  12h. Petits electrodomèstics de la llar; 16h. Reparació de mobles; 18h. Costura creativa.
 
Diumenge 2 de juny:  10h: Manteniment i reparacions de bicicletes; 12h: Restauració de mobles.
 
Per participar-hi, cal inscriure’s a través de la pàgina web http://residus.gencat.cat/anticontenidor
 
La campanya
 
La campanya va començar el divendres 5 d’abril. La primera onada va durar cinc setmanes i es va difondre a través de diversos espots de televisió, falques de ràdio, creativitat en mitjans impresos, cartells al carrer, internet i xarxes socials.
 
Amb una imatge acolorida i impactant, seguint la línia gràfica típica de grans superfícies de consum, però donant el missatge contrari, els protagonistes de la campanya són els objectes domèstics quotidians que fàcilment acaben descartats. Peces de roba o calçat, instruments musicals, objectes infantils o mobiliari, entre molts d’altres, poden ser revenuts, reparats, regalats o modificats de manera que se n’allargui la vida útil. La campanya informativa la finança l’ARC amb un import de 2 milions d’euros.
 
Cap al residu zero
 
La prevenció és un dels pilars de les noves directives europees de residus i del Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya (PRECAT20), pel qual es regeixen les actuacions de l’ARC. Un dels principis del programa és la reducció de la producció de residus, entenent que el millor és el que no es genera, perseguint la idea de “residu zero”. Entre els objectius del PRECAT destaquen: estendre la visió dels residus com a recursos;  contribuir a l’obtenció de recursos dels residus, preferentment materials, estratègics per a l’economia catalana;  reduir de forma efectiva la generació primària total de deixalles, assolint l’any 2020 un 15% de reducció en pes de la generació de residus respecte l’existent l’any 2010; incrementar el coneixement entre la població de l’oferta existent de productes reutilitzats o reutilitzables; i fomentar l’allargament de la vida útil dels productes.
 
La Directiva Marc sobre els residus estableix que la prevenció, incloent la reutilització i l’allargament de la vida dels productes, és l’estratègia prioritària en la jerarquia de gestió dels residus per davant del reciclatge, la valorització i l’eliminació. Per aquest motiu, l’agència ha considerat oportú fer una campanya centrada en la reutilització, adreçada a conscienciar la ciutadania sobre la necessitat, les opcions i les oportunitats d’allargar la vida útil dels recursos i productes, incloent estratègies de prevenció i reutilització.
 
Coneix la campanya al web de l’Agència de Residus de Catalunya.

 

Categories: 

Relacionats

Entrevista
El director de Materfad ens explica que no hi ha un material màgic, sostenible i zero impacte. Cada repte requereix una solució diferent.

Aquesta entrevista pretenia trobar totes les respostes a les millors alternatives al plàstic. Però com diu l’entrevistat, Robert Thompson, director científic de Materfad. Centre de Materials de Barcelona, no hi ha material bo o dolent i no hi ha una resposta que ho resolgui tot. Així doncs, en aquesta entrevista no donarem solucions alternatives a l’ús del plàstic sinó que entendrem la importància d’escollir els materials més idonis en cada cas. I el que resulta encara més important, que el repte que realment tenim com a societat és el d’assumir canvis de mentalitat que ens permetin ser més eficients.

Notícia

Aliança Residu Zero reclama unes polítiques valentes, basades en la reducció dels residuos, i recorda al Govern espanyol que la sortida d’aquesta crisi només serà possible amb mesures que situïn el medi ambient i les personaes en el centre de les polítiques.

Reportatge

En un moment crucial en la batalla contra l'ús abusiu i la mala gestió dels plàstic, la pandèmia de la COVID-19 ens enfronta a un nou repte, una major utilització del plàstic com a eina fonamental per la gestió d’aquesta crisi sanitària sense l’oblit de la problemàtica ambiental que aquest material comporta. L'autora ens explica de manera detallada com l’ús del plàstic ha ressorgit, com alguns lobbies industrials, entre ells els transformadors de plàstic, estan sol·licitant un relaxament de certs estàndards ambientals i l'impacte d'aquesta qüestió en la nostra salut i la del planeta.

Butlletí