L'acidificació dels oceans amenaça els organismes marins

Estudis fets amb un simulador comproven que el procés no té precedents en la història terrestre
17/02/2010

Una investigació realitzada amb un simulador ha permès veure l'evolució dels nivells de pH de l'aigua marina. I no és tranquil·litzadora. Els científics han donat la senyal d'alarma i afirmen que l'acidificació del mar, que tindria conseqüències catastròfiques per a la vida marina, no té precedents en la història terrestre.

L'estudi, publicat a la revista Nature Geoscience realitzat per Andy Ridgwell i el seu equip de la Universitat de Bristol (Regne Unit), assenyala que el procés d'acidificació s'està produint més ràpidament que en l'escalfament global ocorregut fa 55,5 milions d'anys.

Els oceans participen en el cicle de carboni absorbint part del CO2 de l'atmosfera, fet que baixa el pH i per tant acidifica l'aigua. Aquesta acidificació dificultarà la formació d'estructures calcàries que tenen els organismes aquàtics amb parts calcificades com closques i petxines i posarà a prova a capacitat del plàncton -aliment per a moltes espècies- per adaptar-se al nou entorn.

Per comprovar aquesta perspectiva, Ridgwell i el seu equip van utilitzar un simulador que permet comparar canvis, passats o futurs, en l'acidesa de l'aigua per estudiar la reacció del organismes calcaris davant eventuals canvis. No obstant això, els investigadors creuen que algunes espècies podran adaptar-se genèticament i fisiològicament als canvis.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí