L'ACA atura les dessalinitzadores i torna a prioritzar l'extracció d'aigua de pous

Font: Agències/La Malla
03/11/2011 - 00:00

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha decidit canviar de model de proveïment d'aigua als municipis que s'abasteixen amb l'aportació d'aigua dessalada i prioritzarà l'ús de pous per sobre de les dessalinitzadores, les quals només s'activaran en cas de necessitat. El nou protocol de funcionament, en conseqüència, ha aturat completament la planta dessalinitzadora de la Tordera-Blanes, que a partir d'ara aportarà aigua al subministrament de les localitats només en cas de necessitat. Fins ara, el protocol donava preferència al proveïment amb aigua dessalada i s'utilitzava l'aigua de l'aqüífer per completar el subministrament.

La dessalinitzadora de la Tordera-Blanes aporta aigua a municipis del nord del Maresme i de la Selva Marítima, com Calella, Santa Susanna, Pineda, Malgrat, Tossa, Blanes i Lloret, municipis la població dels quals augmenta considerablement durant l'estiu pel turisme. 

Millora de l'aqüífer
L'ACA justifica aquest canvi de model en què els estudis realitzats durant un any i mig indiquen que aquest règim de funcionament millorarà l'estat de l'aqüífer del Tordera, ja que les extraccions de l'aigua a través de pous serien constants i sense oscil·lacions, fet que "estabilitzarà la intrusió d'aigua marina" i evitarà la seva salinització. La mesura també suposarà un estalvi energètic, ja que l'extracció de l'aigua dels pous requereix menys d'un terç de l'energia que necessita la dessalinització, segons l'ACA.

En principi, les previsions de l'ACA apunten al fet que la planta dessalinitzadora del Tordera-Blanes estarà parada durant els mesos d'hivern i que es podrà utilitzar durant l'estiu quan augmenti la demanda, cosa que evitaria qualsevol problema de proveïment. Segons l'ACA, el nou model de proveïment ha estat comunicat ja a l'Ajuntament de Blanes (potabilitzadora de Blanes), el Consorci de la Costa Brava (potabilitzadora de Lloret-Tossa) i el Consell Comarcal del Maresme (potabilitzadora de Palafolls). 

El Llobregat, al 10%
D'una altra banda, l'ACA també ha reduït l'activitat en la dessalinitzadora del Prat de Llobregat, que funciona al 10% de la seva capacitat. A més, en relació amb la interrupció de l'aportació d'aigua regenerada a l'aqüífer del delta del Llobregat, l'ACA ho justifica en que els últims anàlisis han constatat nivells d'aigua subterrània molt alts i que l'ús constant de la depuradora del Prat per a aquest fi "suposa un elevat cost energètic".

Tot i això, l'ACA precisa que les instal·lacions continuen estant actives i que es podran utilitzar en el moment en què es detecti una alteració de la salinitat de l'aqüífer.

Etiquetes: 

Relacionats

Acte
15/02/2024 - 00:00
Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Butlletí