La zona de baixes emissions no suposa un canvi “apreciable” en la reducció de NO2 el 2020

20/06/2021 - 10:34

La principal conclusió del primer informe de l’impacte de la ZBE en la qualitat de l’aire és que l’entrada en vigor de les sancions el setembre de 2020 va suposar una millora ambiental del parc circulant a la ZBE, però no ha permès detectar un canvi apreciable en el nivell de l’NO2 a l’aire.

El Grup d’avaluació de l’impacte de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) Rondes Barcelona, coordinat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ha realitzat el primer informe d’avaluació de l’impacte de la ZBE en la qualitat de l’aire. L’informe descriu l’evolució del parc circulant i de la qualitat de l’aire als municipis inclosos a la ZBE durant el 2020, el primer any de funcionament de la ZBE. El Grup d’avaluació està format per científics i persones expertes de les administracions implicades (AMB, ASPB, ASPCAT, Ajuntament de Barcelona, IDAEA-CSIC, ISGlobal, UPC).

La principal conclusió d’aquest primer informe és que l’entrada en vigor de les sancions el setembre de 2020 va suposar una millora ambiental del parc circulant a la ZBE, però no ha permès detectar un canvi apreciable en el nivell de l’NO2 a l’aire. Els canvis en la qualitat de l’aire induïts per la reducció de mobilitat associada a la pandèmia durant el 2020 són molts més marcats que els esperats per la ZBE. Per tant, calen dades a més llarg termini per poder analitzar la influència de la ZBE sobre la qualitat de l’aire, especialment en un context excepcional per la COVID-19 on els patrons de mobilitat no són els habituals. A més, durant els pròxims mesos s’ampliarà els vehicles sancionables dins la ZBE, per la qual cosa l’impacte esperat també serà més gran.

Podeu accedir aquí a l'informe complert.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Organització Mundial de la Salut acaba de presentar la guia amb les noves directrius globals de la qualitat de l’aire amb l'objectiu de salvar milions de vides de la contaminació atmosfèrica. La contaminació atmosfèrica és una de les amenaces ambientals més grans per a la salut humana, junt amb el canvi climàtic.

Notícia

Un nou estudi analitza l'associació de més de 100 exposicions ambientals amb el ‘rellotge epigenètic’ de més de 1.000 nens i nenes en sis països europeus

Notícia

L’entrada de nous vehicles el 2022, la més alta dels últims 15 anys, suposarà un pas endavant per millorar la mobilitat i el medi ambient a Barcelona

Butlletí