La Xarxa renova presidència i acorda seguir treballant

La pionera plataforma municipalista catalana liderada per la Diputació de Barcelona compleix 10 anys
Periodista
31/01/2008 - 00:00
Joan Antoni Barón és el nou president de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, en substitució de Núria Buenaventura. La Xarxa vol continuar treballant, tot esdevenint punt de trobada i intercanvi, i alhora ajudant als ajuntaments a fer front a reptes tan crucials, com el del canvi climàtic. En aquesta línia, s'ha aprovat la Declaració de Manresa+10.
La ‘Xarxa’ ha decidit complir la primera dècada amb una espècie de retorn als orígens, doncs la seva 8a assemblea general s’ha celebrat a Manresa, ciutat on es va fundar. Recordant això, la Declaració institucional aprovada s’ha titulat Manresa +10. L’acte ha servit per renovar-ne la presidència, fer balanç i anunciar projectes de futur.

Joan Antoni Baron, alcalde Mataró, ha substituït Núria Buenaventura al capdavant de la plataforma municipalista. Pel que fa als balanços, ha estat especialment recordat que quan la ‘Xarxa’ es va fundar estava formada per 118 municipis. Avui són 237 institucions entre ajuntaments, altres administracions locals i ens observadors. Sis ajuntaments més han sol·licitat informació per al procés d’adhesió. Això representa el 78% de la població catalana ‘una dada que reflexa la importància del que som i el que hem fet’ en paraules del propi Barón. A més, es mantenen relacions institucionals amb set xarxes internacionals i forma part de la Red de ciudades por el Clima i la Red de Redes.

Aquest creixement ha estat un dels elements més destacats a la declaració institucional, on també s’ha reafirmat el compromís de la ‘Xarxa’ en favor ‘de la sostenibilitat dels nostres pobles i ciutats’, en incrementar l’exemplaritat de l’administració’ i en la implicació ‘en la necessària posta al dia del procés d’Agenda 21’. Consolidar i fer créixer el moviment municipalista i ampliar i millorar els mecanismes de participació social són dues altres fites prioritàries.

Pel que fa al treball desenvolupat per la ‘Xarxa’ destaca l’edició de l’Agenda escolar pel Medi Ambient i el Desenvolupament, que enguany ha estat elaborada amb aportacions dels propis usuaris i ha arribat als 100.000 exemplars distribuïts. Aquest és un projecte que agafa dimensió europea, al fer-se amb col·laboració amb la Província de Chiesti a Itàlia i la capital estoniana, Tallin, entre d’altres. La participació en la Setmana Europea per la Mobilitat Sostenible i el desenvolupament d’un sistema municipal d’indicadors de sostenibilitat són algunes altres de les tasques realitzades.

Encarant el futur

Els eixos bàsics de la ‘Xarxa’ per als propers mesos se centraran en reflexionar sobre les agendes 21, el canvi climàtic, el model urbanístic de ciutat , el consum responsable i la gestió dels recursos. S’ha proposat millorar l’eficiència energètica i hídrica dels serveis municipals, ‘per convicció i per donar exemple als ciutadans’ tal com ha declarat Ferran Vallespinós, al presentar la Memòria de sostenibilitat, document que per segons any consecutiu avalua els avenços en aquesta matèria de 43 municipis barcelonins.

Els grups de treball també canvien, i a partir d’ara seran sols quatre i s’anomenaran:

- Consum Responsable i Economia sostenible

- Contaminació atmosfèrica (que inclourà el soroll i la mobilitat)

- Energia i canvi climàtic

- Gestió de recursos hídrics

Finalment, Barón ha anunciat l’organització –‘abans de l’estiu’- d’un acte important de celebració d’aquest desè aniversari que permeti ‘visualitzar la Xarxa’. L’assemblea l’ha clausurada Josep Camprubí, alcalde de Manresa, que ha volgut destacar, precisament, ‘la poca gent que sabia de què anava això. Ara ho sabem i a més ho podem posar en valor’, referint-se a la feina feta en aquesta dècada. ‘Feina impossible de fer si no fos pel treball en xarxa’ ha remarcat.


Presentació pública del nou Sostenible

L’assemblea de la ‘Xarxa’ també ha tingut uns minuts per presentar la nova versió d’aquesta revista. Oriol Lladó, cap de redacció ha estat el responsable d’explicar quins eren els canvis, a més del canvi de domini, que a partir d’ara serà .cat.

Lladó ha volgut començar explicant que tot ha estat un procés col·lectiu de molta gent i ha volgut recordar que si bé Sostenible és la publicació de la ‘Xarxa’ fa una feina que ‘va més enllà d’una mera revista corporativa’, i ha posat dins la balança de resultats positius les 40.000 visites mensuals que rep actualment, front les 200 del seu inici.

El periodista també ha promès que la nova versió, a més de tenir ‘una nova cara’ també donarà ‘menys incidències als usuaris’, doncs s’han realitzat millores tècniques i s’ha perfeccionat el sistema de cera. Entre les altres novetats destaquen, a més de les noves seccions, els sistemes de participació –com fòrums, enquestes o cartes al director- i nous serveis com la interrelació d’articles segons els temes.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí