La Xarxa presenta DESGEL 3.0, una eina de suport al Pacte d'Alcaldes

30/11/2010
En el marc del Pacte d'alcaldes i alcaldesses a favor del clima, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat presenta l'eina DESGEL en la seva versió 3.0: una nova versió del programa de ampliada i millorada fruit del treball realitzat amb diversos ajuntaments, el Grup de treball d'energia i canvi Climàtic de la Xarxa i l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

Què és DESGEL 3.0.
DESGEL, és un programa informàtic de Diagnòstic Energètic i Simulador de Gasos d'Efecte hivernacle Locals, que com a eina de suport al Pacte permet:

-       Avaluar els consums energètic i d'emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) del municipi.

-       Elaborar l'inventari base d'emissions de GEH del Pla d'acció per a l'energia sostenible (PAES).

-       Facilitar el treball de seguiment periòdic i elaborar l'inventari de seguiment d'emissions de GEH.

-       Analitzar les tendències d'indicadors significatius del municipi.

-       Avaluar el compliment dels objectius fixats en el marc del Pacte d'alcaldes i alcaldesses per a l'energia sostenible local.

-       Com a característiques del programa val la pena assenyalar que treballa en l'àmbit municipal, utilitza una metodologia específica, comuna i comparable per a totes les ciutats i pobles, però adaptable a cada cas particular; i utilitza una estructura fàcil i clara de navegació i introducció de les dades.

Els primers tècnics municipals es formen en l'ús del programa DESGEL 3.0
Aquest dilluns 29 de novembre es va celebrar el primer Seminari de presentació i formació en l'ús de DESGEL 3.0, amb la presència de tècnics municipals de quinze ajuntaments.

En el Seminari els tècnics municipals responsables del seguiment i càlcul dels inventaris municipals de gasos d'efecte hivernacle van poder conèixer les característiques, utilitats i funcionament de l'eina i desenvolupar un exercici pràctic amb les dades pròpies de cada municipi.

La Secretaria tècnica de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat preveu organitzar noves edicions del Seminari per a formar a més tècnics municipals en l'ús del programa.

Com sol·licitar DESGEL 3.0
El programa DESGEL és cedit i distribuït gratuïtament per la Diputació de Barcelona i els membres de la Xarxa i signants del Pacte d'alcaldes i alcaldesses són els usuaris prioritaris del programa.

Per sol·licitar el programa cal adreçar-se a: xarxasost@diba.cat o descarregar-lo i autoinstal·lar-lo a http://xarxaenxarxa.diba.cat, si sou membre de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

La descàrrega i instal·lació del programa DESGEL 3.0 suposa acceptar les condicions de cessió d'ús, citant en qualsevol cas la propietat de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat (Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona).

Cal destacar que el Pacte d'alcaldes i alcaldesses és una iniciativa de la Comissió Europea, que té com a objectiu superar el compromís de la UE de reduir en un 20% les emissions de gasos d'efecte hivernacle, abans de l'any 2020. Les ciutats i pobles signants del Pacte es comprometen, entre d'altres, a redactar el Pla d'acció per l'energia sostenible (PAES), i fer un inventari base i actual d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí