La Xarxa participa a la Setmana Europea de Prevenció de Residus

Oficina de Sensibilització, Participació i Divulgació Ambiental. Diputació de Barcelona
21/11/2011 - 00:00

Prop de 80 municipis de la província i de la resta de Catalunya associats a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat organitzen activitats en el si de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus 2011, que enguany se celebra entre el 19 i el 27 de novembre, i que acollirà gairebé 500 iniciatives.

Per tal de preparar la Setmana i fer-ne difusió en el món municipal, el passat 29 de setembre la Xarxa  va organitzar a Barcelona, amb la col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya, el taller de suport als tècnics municipals: "Campanyes de prevenció de residus" orientat a l'organització d'activitats en aquest àmbit. La finalitat del taller va ser prestar suport als tècnics municipals i desenvolupar un treball pràctic compartit per tal que cada assistent treballés metodologies de disseny d'activitats de prevenció. L'experiència presentava un valor afegit en el context econòmic actual, en el qual els ajuntaments han d'utilitzar amb eficiència màxima els recursos materials i econòmics.

En la presentació del taller, al qual van assistir-hi unes 60 persones, la diputada adjunta de Medi Ambient, Mercè Rius, va destacar que «la gestió dels residus és una de les tasques principals que han d'escometre els municipis» i que la «prevenció és el primer graó de la jerarquia de la gestió de residus i un element prioritari de la lluita contra el canvi climàtic.» Rius va destacar, a més, que «l'educació ambiental és cada cop més un instrument de gestió, necessari i imprescindible per portar endavant determinades polítiques ambientals» i que el taller era la primera experiència d'una fórmula de treball, pràctica i participativa, que la Xarxa de Ciutats i Pobles pretén aplicar en tots els seus àmbits de treball com a eina de suport als municipis.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus, esdeveniment clau per difondre el concepte de la prevenció de residus i evidenciar-ne l'impacte en el medi, va néixer en el si de la Directiva de residus 2008/98/CE, la qual determina que la prevenció és prioritària en la jerarquia de la gestió de residus. Durant la Setmana es porten a terme accions arreu d'Europa organitzades per diferents actors i administracions, estructurades al voltant de cinc grans temes: "sensibilitzar sobre l'excés de residus", "produir millor" "consumir millor", "perllongar la vida dels residus" i "generar menys escombraries". La Setmana Europea de la Prevenció de Residus és un projecte de 3 anys (2009-2011) que té el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea.

La relació de iniciatives endegades durant la Setmana d'enguany es pot consultar a la web del projecte europeu.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon poster-gran.jpg61.71 KB

Relacionats

Notícia

És fruit del conveni signat el febrer de 2022 amb l'entitat sense ànim de lucre.

Acte
14/11/2023 - 08:30
Tecnocampus Mataró. Avda. Ernest Lluch, 32
Notícia

S'inicia la tramitació per triplicar el pressupost destinat a la inspecció del servei de neteja i recollida de residus. L’objectiu és augmentar les inspeccions setmanals, de 600 a 1.800, monitorar el servei i aplicar-hi millores en temps real i automatitzar la gestió d’incidències.

Butlletí