La Xarxa avalua les Agendes 21 locals i revisa el sistema d’indicadors

Sostenible.cat

10/02/2011 - 00:00
La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat continua desenvolupant els seminaris preparatoris de la propera Assemblea del mes de març. En aquest context, el Grup de Treball d'avaluació de processos les Agendes 21 ha celebrat una sessió per avaluar el desplegament de les agendes i  per debatre la revisió del Sistema Municipal d'Indicadors de Sostenibilitat (SMIS)
Les dues accions més ben valorades pel Grup, dintre el pla de treball del mandat, han estat: l'elaboració d'una memòria municipal com a eina d'avaluació dels avenços cap a la sostenibilitat; i les Agendes 21, com a instruments de planificació. El Grup compta amb 48 ens inscrits i una comissió permanent formada pels municipis de Badalona, Cornellà de Llobregat, Girona, Mataró i Tarragona.

Entre els projectes previstos per donar continuïtat a la seva tasca, el Grup de Treball d'avaluació de processos les Agendes 21 contempla la realització d'aportacions a l'Estratègia per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya i el desenvolupament de models de memòria de sostenibilitat local.

Escenari 2020
El tècnic de la Xarxa, Enric Coll,  ha demanat als assistents un exercici de visualització  de la situació dels municipis l'any 2020. S'han improvisat dos grups per elaborar dues visions que han coincidit en molts aspectes fonamentals: la necessitat de tancar els cicles de tots els recursos; el foment de l'economia local i la cohesió social, la reducció de la mobilitat obligada i la potenciació de l'autosuficiència fins on sigui possible.

Sobre el paper de les Agendes 21 en aquest futur hi ha hagut, però, visions diferents. Mentre un grup ha defensat la necessitat d'avançar amb unes agendes amb uns nous paràmetres, l'altre ha formulat la possibilitat d'abandonar aquest tipus d'instrument i optar per una integració dels conceptes vinculats a la sostenibilitat en tots els àmbits, de manera transversal.

Revisió dels indicadors
La jornada també ha servit per debatre sobre la revisió del  Sistema Municipal d'Indicadors de Sostenibilitat (SMIS) publicat l'any 2000 amb la finalitat de disposar d'un instrument d'avaluació i seguiment de la sostenibilitat local. Enric Coll  ha descrit els indicadors com "eines que permeten obrir una reflexió de com ha de ser la nova generació d'Agendes 21". El procés de revisió es va obrir a finals de 2010. Segons Coll, "el proper mandat caldria elaborar un model de sostenibilitat local personalitzada per ajuntaments, que inclogui indicadors i accions".

 L'enquesta: estat de la qüestió
El procés de revisió parteix d'una enquesta enviada a diversos municipis per valorar el  (SMIS)  que consta de 30 indicadors. Els resultats assenyalen que no gaires municipis utilitzen el Sistema com a eina de seguiment dels avenços cap a la sostenibilitat.  Els resultats complets de l'enquesta estan disponibles a xarxaenxarxa.

Els que fan servir el sistema d'indicadors el complementen amb altres eines de suport (memòria,bases de dades) i en fan actualitzacions anuals, tot utilitzant un full de càlcul propi o elaborat per alguna empresa. Majoritàriament es fa difusió, també anual, dels resultats per a la ciutadania, a través de diversos mitjans, sobretot publicacions digitals. Tres de cada quatre municipis que han respost tenen un òrgan de seguiment i participació ciutadana de l'Agenda 21 en què es presenten els resultats globals de l'agenda, però en menor mesura els resultats dels indicadors.

Contrasta l' interès manifestat en disposar un model o eina per calcular indicadors i la predisposició dels tècnics a buscar informació, amb la constatació de la manca de recursos humans i econòmics per dedicar a aquest objectiu.

Aspectes clau dels indicadors per al proper mandat
El grup de treball d'avaluació de les Agendes 21, la Secretària Tècnica de la Xarxa i l'Observatori de Sostenibilitat Local de la Diputació de Barcelona han valorat positivament la utilitat dels indicadors. Tanmateix, 10 anys després de l'inici del SMIS , existeix la consciència de que cal fer-ne una nova lectura per encarar adequadament el futur, pensant en: la utilitat de la informació que aporta; la capacitat que té de seguir els avenços cap a la sostenibilitat; la capacitat d'utilitzar-lo per preparar actuacions i gestionar i, finalment, l'interès i facilitat de fer-ne difusió.

 Un altre tema de debat és si, al costat de la mesura de la sostenibilitat, els indicadors també poden ser eines per a la gestió, tot reforçant-ne la utilitat.

La revisió  dels indicadors ha de considerar els següents aspectes i possibilitats:

- Reduir el nombre d'indicadors i actualitzar la formulació d'alguns d'ells.
- Incloure valors de referència.
- Revisar les fonts d'informació i definir un protocol clar per l'obtenció d'informació necessària per calcular cada indicador.
- Establir i definir quin és el suport que poden oferir la Secretària Tècnica de la Xarxa i l'Observatori de Sostenibilitat Local de la Diputació de Barcelona.
- Vincular, sempre que sigui possible, els indicadors a accions, línies estratègiques i objectius.
- Presentar un paquet bàsic i homogeni de SMIS i paquets ampliats sectorials (la Diputació ja en té alguns de disponibles)
- Oferir eines de suport al càlcul dels indicadors.

 

AdjuntMida
Image icon logo-agendes-21.jpg58.4 KB

Relacionats

Butlletí