La Xarxa afavorirà la creació d'ocupació a través de la implantació d'energies renovables

La Declaració de Santa Coloma de Gramenet certifica el compromís dels municipis per promoure l'economia verda
Redacció
07/05/2010 - 00:00

El Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet va acollir aquest dijous la 10a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, que agrupa 253 institucions locals (sobretot ajuntaments) d'arreu de Catalunya i que lidera la Diputació de Barcelona.

La sessió, que va aplegar prop de 100 representants municipals, va cloure amb l'aprovació de l'anomenada Declaració de Santa Coloma, un document on la Xarxa proclama la seva voluntat "de promoure la creació d'ocupació, la protecció dels recursos renovables i no renovables i la conservació de la biodiversitat". En concret, els municipis de la Xarxa es comprometen a promoure l'ocupació a través de "la creació de nous llocs de treball dedicats a la protecció del medi, tant en les empreses privades com en les pròpies activitats municipals". D'aquesta manera, s'impulsarà la contractació de treballadors i treballadores en atur "per atendre les noves necessitats d'ocupació dels jaciments que genera la protecció del medi".

Medi ambient i energia
Aquest compromís es deriva principalment de la progressiva adhesió dels municipis de la província a l'anomenat Pacte d'Alcaldes/esses per l'energia, una iniciativa europea que promou els objectius del ‘triple 20' (20% de reducció de les emissions de CO2 a través del 20% en l'ús d'energies renovables i una millora del 20% en l'eficiència energètica per al 2020). A mitjans d'abril, la Diputació de Barcelona va signar un acord amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI), la Caixa i Caixa Catalunya, pel qual s'obrirà una línia de crèdit per valor de 500 milions d'euros per finançar totes les accions encaminades a aconseguir aquests objectius.

En aquest sentit, els municipis de la Xarxa es comprometen a implantar equipaments de producció d'energia renovable, especialment energia solar tèrmica i fotovoltaica, als edificis i equipaments municipals tot aprofitant les possibilitats que ofereix la seva estructura arquitectònica.

En la inauguració de l'Assemblea, el diputat de Medi Ambient de la Diputació i president de la Xarxa, Joan Antoni Baron, va assegurar que "el vector energia ha pres molta importància en les polítiques locals, i la gestió d'un nou model energètic es una magnífica oportunitat per reactivar de nou la nostra economia". La Declaració de Santa Coloma, doncs, és una demostració de l'estreta relació entre la protecció del medi, l'energia i la generació d'ocupació. Segons els càlculs realitzats per la Diputació de Barcelona, l'acord signat amb el BEI i les caixes afavorirà la creació de fins a 5.000 llocs de treball directes i estables. Una ocupació, cal assenyalar, que no es podrà deslocalitzar com ha passat amb altres sectors de l'economia.

La Declaració també acorda posar en marxa nous llocs de treball per a la millora de la gestió del subministrament d'aigua i de la recollida i tractament de residus.

D'altra banda, l'Assemblea va aprovar una iniciativa sobre un sistema sostenible de gestió d'envasos. La idea és que els municipis ajudin a promocionar els envasos reutilitzables i desenvolupar sistemes de dipòsit, devolució i retorn d'envasos. En aquest sentit, s'ha presentat un model de moció municipal perquè els municipis que vulguin, puguin donar suport al sistema de dipòsit i retorn d'envasos.

Finalment, també es va acordar que la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat s'adhereixi a la Xarxa Aliança del Clima, una xarxa europea d'entitats locals implicada en la lluita per la protecció del clima de la terra i que està formada per 1.500 entitats locals.