Font: Generalitat de Catalunya
16/07/2018 - 16:35
La Generalitat ha confirmat la presència d’un niu primari de vespa asiàtica (Vespa velutina) per primer cop a la ciutat de Barcelona, concretament en un jardí interior de la Universitat de Barcelona (UB), a la Gran Via de les Corts Catalanes, a l’alçada de la Plaça Universitat, després de rebre un avís d’un treballador.
Un treballador va alertar de la possible presència del niu al Cos d’Agents Rurals, que es van desplaçar fins al lloc. Allà van identificar que es tractava, efectivament, de vespa asiàtica i van comprovar que el niu primari contenia entre 12 i 17 exemplars d’aquesta espècie invasora. Els agents van aixecar fitxa de la identificació del niu i van posar el cas en coneixement de l’Ajuntament de Barcelona perquè es fes càrrec de la seva retirada, d’acord amb el protocol d’actuació.
Detectada també al Baix Llobregat
A més de la ciutat de Barcelona, durant l’any s’ha detectat també a la comarca del Baix Llobregat. Concretament, la setmana passada, a l’interior d’un contenidor de reciclatge al terme municipal de Vallirana.
A més de la ciutat de Barcelona, durant l’any s’ha detectat també a la comarca del Baix Llobregat. Concretament, la setmana passada, a l’interior d’un contenidor de reciclatge al terme municipal de Vallirana.
Els experts no dubten ja que es tracta d’una espècie plenament instal·lada a Catalunya. Precisament, durant el 2017 es va observar en quatre noves comarques: el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme, segons les dades recollides pel Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat.
El protocol d’actuació per a la vigilància i el control de les poblacions, que té en marxa la Generalitat en col·laboració amb els apicultors, inclou l’eliminació de nius i la captura d’abelles reines amb paranys. Els Agents Rurals s’encarreguen de la retirada dels nius en el cas que calgui una actuació immediata per evitar posar en perill a les persones, sobretot en municipis petits que disposen de menys recursos. També es treballa conjuntament amb el sector apícola i ajuntaments, diputacions, i consells comarcals en una estratègia en comú en la lluita contra aquest insecte.
Teniu més informació sobre aquesta vespa al reportatge del CREAF "La invasió de la vespa asiàtica"
Etiquetes: