La UE protegirà la salut de les abelles

Font: EFE Verde

20/05/2011 - 00:00
La Unió Europea s'ha compromès aquesta setmana a adoptar mesures per protegir la salut de les abelles, amenaçades per l'augment de la mortalitat a escala mundial.

Els ministres europeus d'Agricultura van demanar a l'Executiu comunitari la posada en marxa d'iniciatives per donar resposta a les preocupacions ambientals i dels apicultors. El Consell ha indicat que la salut de les abelles és important, ja que aquests animals serveixen com a indicadors precoços dels efectes perjudicials de la pèrdua de biodiversitat i de la contaminació.

Entre altres accions, els ministres van convidar a Brussel·les a donar suport econòmic als programes nacionals d'apicultura més enllà de 2013 i a avaluar la possibilitat de destinar fons a la investigació sobre la salut de les abelles i les causes per les quals s'han accelerat les pèrdues de colònies .

Els ministres van animar a més a la Comissió a estudiar la posada en marxa de nous fàrmacs, ja que gairebé no hi ha medicaments especials per a aquests animals.

El Consell va advocar pels cursos de formació específics per apicultors, la posada en marxa de directrius per combatre certes malalties i el suport dels programes de reproducció.

En les conclusions aprovades, els ministres van fer una crida a la recopilació de dades sobre les pèrdues de colònies per determinar l'amplitud i possibles causes, de cara a futures accions.

En aquest context, van recordar que en l'actualitat és difícil obtenir aquesta informació a causa de les diferències entre els sistemes de vigilància i a l'absència de dades comparables. També van considerar "essencial" formar les autoritats competents per evitar l'arribada de malalties exòtiques.

"Convé adoptar totes les mesures raonables per promoure la salut de les abelles i atenuar els riscos deguts a diferents factors, el que inclou el desenvolupament d'iniciatives comuns a nivell europeu", indica el text.

El Consell va assenyalar que els apicultors són els principals responsables de la salut dels seus abelles i que han d'aplicar bones pràctiques en aquest àmbit.

A la UE hi ha uns 700.000 apicultors, entre els quals hi ha professionals, aficionats i també productors agrícoles que tenen aquesta activitat com a complement dels seus ingressos.

Espanya és el país amb més ruscos (amb 2.459.373, el 17% de la UE) i el que més es beneficia dels fons europeus per al segment apícola, els seus plans nacionals tindran un pressupost anual de'11 milions d'euros, 5, 5 milions d'euros procedents de les arques comunitàries.

Relacionats

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Acte
11/10/2023 - 10:00
Sala d’actes edifici A Av. d’Eduard Maristany 16, 08930 Sant Adrià de Besòs

Butlletí