La UE prorroga 10 anys l'objectiu d'aturar la pèrdua de la biodiversitat

Un terç de les espècies corren el risc de desaparèixer i un 60% dels ecosistemes del planeta s'han deteriorat en els darrers 50 anys
Redacció | www.lamalla.cat
15/03/2010 - 00:00

Els ministres europeus de Medi Ambient es comprometran aquest dilluns a "aturar la pèrdua de la biodiversitat i la degradació dels serveis ecosistèmics" el 2020, reconeixent així el fracàs en l'objectiu marcat l'any 2001 a Göteborg, quan la data per frenar l'extinció d'espècies va ser l'actual 2010.

Aquesta pròrroga resulta especialment dolorosa tenint en compte que enguany es celebra l'Any Internacional de la Biodiversitat, i que el passat mes de gener la pròpia Comissió Europea va presentar un informe on es recordava que l'extinció d'espècies segueix registrant "índexs alarmants", amb un ritme entre cent i mil vegades superior al normal. Un terç de les espècies corren el risc de desaparèixer i un 60% dels ecosistemes del planeta s'han deteriorat en els darrers 50 anys. I tot això, a causa principalment de l'acció humana i el canvi climàtic.

Segons l'ONU, la pèrdua anual dels serveis que ens presta l'ecosistema s'eleva a uns 50.000 milions d'euros, i de no prendre mesures la pèrdua de benestar acumulat podria arribar el 2050 una dimensió equivalent al 7% del consum anual.

El canvi climàtic, també a l'agenda
D'altra banda, les delegacions també avaluaran aquest dilluns els avenços aconseguits en matèria de canvi climàtic després del fracàs de la cimera de Copenhaguen el desembre passat. Està previst que demanin a la Comissió Europea un estudi per determinar si altres països estan fent "esforços comparables" als de la UE, el que justificaria l'augment del compromís comunitari de retallada d'emissions del 20 al 30%. A més, s'encarregarà a Brussel·les que avaluï quines repercussions tindria aquesta ampliació per als estats membres.

La comissària europea d'Acció pel Clima, Connie Hedegaard, presentarà la nova estratègia amb la qual la CE vol reconduir la lluita contra l'escalfament global, després que aquesta setmana afirmés davant el Parlament Europeu (PE) a Estrasburg (França) que veu difícil arribar a un acord internacional vinculant per substituir el Protocol de Kyoto el 2013 abans de finals d'any. Tot i així Hedegaard ha recalcat que caldrà fer tot el possible per aconseguir "resultats específics i substancials" en la cimera de novembre-desembre de l'ONU a Cancún (Mèxic) i garantir un acord legal com a molt tard en la reunió de Sud-àfrica (l'any que ve).

Els països dedicaran també part de la jornada a una normativa sobre la protecció de sòls que porta estancada des de 2007 per l'oposició de Regne Unit, França, Holanda, Alemanya, Àustria i Malta a legislar sobre aquesta matèria a escala comunitària. Un altre dels punts previstos per aquest dilluns és l'estudi per primera vegada a escala ministerial de la legislació que la CE va proposar el 28 d'octubre per obligar els vehicles comercials lleugers -fins als 2.610 quilos -a reduir les seves emissions de CO2 als 175 grams per quilòmetre a partir de 2014.

Més informació: consulteu la llista vermella d'espècies amenaçades de l'UICN

AdjuntMida
Image icon Exemplar de linx ibèric 23.18 KB

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí