LA UB cartografia el fons marí de les costes mediterrànies

La campanya científica, que finalitzarà en aigües de Cartagena, forma part del projecte europeu Hermione
Font: UB
11/10/2009 - 00:00

Cartografiar el fons marí i estudiar el funcionament dels ecosistemes marins a la Mediterrània és part dels objectius de la campanya científica de geologia marina que coordina Miquel Canals, cap del Grup de Recerca Científica Geociències Marines de la UB, a bord del Buc d'Investigació Oceanogràfica Hespèrides. En el marc d'aquesta campanya científica, del 4 al 8 d'octubre el vaixell oceanogràfic es va dirigir a les costes de Castelldefels, el Garraf, Sitges i Vilanova i la Geltrú, punt on l'equip investigador va determinar la cartografia detallada del canyó submarí del Foix, format per diverses valls, algunes enterrades i d'altres actives, i on fa milers d'anys hi desguassava el riu Llobregat.

Durant aquesta campanya, que es va iniciar el setembre de l'any passat, l'Hespèrides també ha passat per Gibraltar, per les muntanyes submarines del mar d'Alboran, pels esllavissaments del canal d'Eivissa, i per la conca profunda al nord de Menorca, "on l'equip investigador ha trobat evidències de corrents profunds, probablement vinculats amb les aigües de les cascades que vénen de la zona del cap de Creus", comenta Canals, catedràtic del Departament d'Estratigrafia, Paleontologia i Geociències Marines. L'equip científic de la campanya està constituït per membres del GRC Geociències Marines de la UB, de l'Institut National des Recherches Halieutiques de Casablanca (Marroc) i de tècnics de la Unitat de Tecnologia Marina (UTM-CSIC).

La campanya científica, que finalitzarà en aigües de Cartagena, forma part del projecte europeu Hermione (Hotspot Ecosystem Research and Man's Impact On European Seas) del VIIè programa marc. El projecte, que s'ha iniciat el 2009 i té tres anys de durada, disposa de prop de 38 equips investigadors provinents de tot Europa, i es proposa estudiar el funcionament dels ecosistemes marins profunds des d'una perspectiva multidisciplinària (biologia, ecologia, microbiologia, bioquímica, sedimentologia, etc.) per ampliar els coneixements sobre el medi marí i, així, entendre l'impacte que el canvi climàtic i les activitats productives provoquen sobre aquests hàbitats naturals. El projecte Hermione estudiarà diverses àrees marines a l'Àrtic, a l'Atlàntic Nord i a la Mediterrània, i cobrirà una àmplia extensió d'ecosistemes marins (coralls d'aigua freda, muntanyes submarines, conques oceàniques, etc.).

Relacionats

Acte
Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Butlletí