La Toxina BT apareix a la sang de mares i fetus

Font: Som lo que Sembrem

14/04/2011
Segons informa l'entitat Som lo que sembrem, un estudi publicat al març a la revista Reproductive Toxicology mostra la presència a la sang de dones, dones embarassades, i fetus, de diferents toxines derivades dels cultius transgènics.

L'estudi desenvolupat per dos investigadors al Quebec (Canadà) mostra que la toxina Bt (produïda per panís i soja transgènics) apareix amb una molt alta freqüència, ja que es va trobar en un 93% de les mostres de sang de dones embarassades, en un 80% de les de fetus, i en un 69% de les de dones no embarassades.

Donat que cap de les dones ni dels seus companys havien treballat amb insecticides, aquesta toxina apareix com a resultat del consum d'aliments que la contenen al haver estat processats a partir panís i soja transgènics.

L'estudi també mostra la presència del herbicida glifosat (que estudis científics han trobat ser tòxic per les cèl·lules humanes) en un 5% de les dones embarassades, de l'herbicida glifosinat (l'exposició al qual augmenta el risc de malformacions congènites) en un 18% de les mostres de dones no embarassades, i de 3-MPPA (producte metabòlic del glifosinat) en un 100% de les dones embarassades i fetus, i en un 67% de les dones no embarassades.

Segons l'entitat Som lo que sembrem, aquest és el primer estudi epidemiològic que analitza la sang de persones exposades al consum d'aliments transgènics 15 anys desprès d'haver aprovat la producció comercial de les primeres varietats transgèniques. El més greu és que els possibles efectes d'aquesta via d'exposició dels fetus a la toxina Bt no han estat estudiats.

Podeu accedir a l'estudi:

1 Aris, A., S. Leblanc. Maternal and fetal exposure to pesticidas associated to genetically modified foods in Eastern Townships of Quebec, Canada. Reproductive Toxicology (2011), doi:10.1016/j.reprotox.2011.02.004

AdjuntMida
Image icon panxa.jpg30.53 KB

Relacionats

Entrevista

Alexander L. Jones és Director del Clima i Medi Ambient de la l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). En aquesta entrevista, reflexiona sobre el gran impacte de l’agricultura en el canvi climàtic, ja que és responsable d’un 24% de les emissions globals. I desgrana el reptes als quals s’enfronta: el necessari augment de la producció per abastir una població mundial cada dia més nombrosa, i l’augment de la inseguretat alimentària a causa dels canvis de patrons que ens ha portat l’escalfament global. Sens dubte un dels temes cabdals als que s’haurà de fer front i sobre el que podem actuar amb decisions molt personals, com la nostra dieta.

Notícia
Foto: Participants del projecte BREATHE d'una escola de Barcelona realitzen tests per ordinador. Foto: ISGlobal

Foto: Participants del projecte BREATHE d'una escola de Barcelona realitzen tests per ordinador. Foto: ISGlobal

L'exposició prenatal a la contaminació atmosfèrica s'associa amb canvis en el cervell infantil relacionats amb trastorns de comportament, segons un estudi s'ISGlobal publicat a Environmental Research. Fins i tot complint els límits permesos per la Unió Europea, les partícules fines s'associen amb una reducció del cos callós, una estructura relacionada amb el TDAH i l'espectre autista

Butlletí