La temperatura als Pirineus augmenta un 30% més que la mitjana mundial

Un informe elaborat per més d'un centenar d'experts alerta que la serralada pot perdre la meitat de la seva massa de neu en les properes tres dècades

Font: Nació Digital

15/11/2018 - 09:06
La temperatura als Pirineus ha augmentat 1,2 graus en els darrers 50 anys. | Guin Macaya

La temperatura als Pirineus ha augmentat 1,2 graus en els darrers 50 anys. | Guin Macaya

Els Pirineus s'escalfen més que el conjunt del planeta. L'informe El Canvi Climàtic als Pirineus: impactes, vulnerabilitats i adaptació, coordinat per l'Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (OPCC), ha estimat que la temperatura mitjana a la serralada pirinenca ha augmentat durant els últims 50 anys un 30% més que la mitjana mundial.

Segons aquest document, la temperatura mitjana als Pirineus ha augmentat 1,2 graus en els darrers 50 anys, mentre que l'increment de la mitjana mundial ha estat de 0,85 graus. Així mateix, l'informe conclou que en els últims 35 anys, ha desaparegut la meitat de les glaceres, algunes aus migratòries han avançat la seva data d'arribada fins a deu dies en els últims 60 anys i l'espessor mitjana de la neu al Pirineu central podria reduir-se fins a un 50% en els propers 30 anys.

L'informe s'ha presentat aquest dilluns a Saragossa, en el marc de la Jornada de Riscos Naturals i Canvi Climàtic, per part del professor d'investigació de l'Institut Pirinenc d'Ecologia-CSIC Blas Valero; el tècnic de l'Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic de la Comunitat de Treball dels Pirineus OPCC-CTP Juan Terrádez; la coordinadora de l'OPCC-CTP, Idoia Arauzo, i el gestor de projectes de cooperació a FORESPIR, Raphael Delpi.

El treball ha estat elaborat per més d'un centenar d'experts d'Aragó, Navarra, Catalunya, el País Basc, Andorra i les regions administratives franceses de Nova Aquitània i Occitània. L'ha coordinat l'Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (OPCC). La coordinadora d'aquest organisme, Idoia Arauzo, ha explicat que, amb l'informe es pretén "proporcionar un document de referència per a la comunitat científica i per als responsables de decisions tècniques i polítiques, així com el sector empresarial i tota la societat".

Evidència indiscutible
El coordinador de l'informe, Juan Terrádez, ha recalcat assegurat que "el canvi climàtic és ja una evidència indiscutible". "Passa en aquests moments i en aquestes latituds", ha subratllat, al mateix temps que ha marcat "un repte urgent: seguir investigant en canvi climàtic i adaptar-nos a les seves conseqüències".

"És fonamental transmetre la urgència de les mesures a prendre per limitar els efectes negatius i aprofitar les possibles oportunitats emergents. Si som capaços d'anticipar i gestionar els canvis que es produeixen, podrem trobar fórmules per fer compatible l'activitat humana i salvaguardar la naturalesa als Pirineus", ha agregat Arauzo.

Desafiaments
El centenar de científics que formen part del projecte han determinat que els principals desafiaments als quals s'enfrontaran els Pirineus durant els propers anys són preparar la població davant els extrems climàtics; reforçar la seguretat davant riscos naturals; acompanyar els actors del territori davant les sequeres; i assegurar la qualitat de les aigües superficials i de les aigües subterrànies.

Així mateix, aquest territori haurà d'aprendre a mantenir el seu atractiu turístic; enfrontar-se als canvis en la productivitat i la qualitat dels cultius i treure profit de les noves oportunitats; anticipar els canvis irreversibles en el paisatge; tenir present la possible pèrdua de biodiversitat i els canvis en els ecosistemes; adaptar-se als desequilibris entre oferta i demanda d'energia i enfrontar-se a la propagació de malalties, paràsits i espècies invasores.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Acte
12/12/2024 - 17:30
PATI MANNING (C/ de Montalegre, 7, Ciutat Vella, 08001 Barcelona)
Article

Es tracta de les propostes guanyadores del repte llançat per la Fundació BIT Hàbitat i l’Agència Local d’Energia de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona. Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips de les estructures que es provaran durant un any al Campus Nord i al Campus Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Notícia
Pòdcast de Crític

Quins són els compromisos amb els quals s'ha tancat la Cimera del Clima de Bakú? Què inclou el text acordat i què deixa fora? Què representa la xifra assolida? Com s’implementarà? Qui pagarà què?

Butlletí