[La sostenibilitat al Fòrum / 5] La zona de banys, una plaça marítima

29/03/2004 - 00:00
La zona de banys, que inclou una comentada illeta artificial situada a 60 metres de la costa, és un dels projectes amb un perfil més lúdic dels promoguts en el marc del Fòrum 2004. L'estudi de Beth Galí ha estat l'encarregat de dissenyar aquesta àrea de 1,8 hectàrees, situada a l'ombra de la gran pèrgola fotovoltàica, i que queda vinculada directament amb la gran esplanada i el parc dels auditoris de Zaera. En un futur pròxim, a més, es relacionarà amb el zoo marítim, ara pendent de la conformitat del govern estatal. La zona de banys queda vinculada, per tant, a l'espai més ciutadà -i urbà- del recinte fòrum, tota vegada que es relaciona amb alguns elements naturals -el mar i el futur zoo marítim-. Aquestes dues realitats es veuen clarament en la proposta de l'equip de Galí, que proposa un espai on la natura i la urbs es troben harmoniosament... i amb la seguretat garantida. La zona de banys és una mica com una plaça -així ens ho recorda la duresa del paviment- però a la vegada és com un jardí, que té en l'aigua del mar, disposada en diferents profunditats, i en un futur amb vegetació diferenciada, un aliat molt seductor. L'àrea estarà protegida per una illeta, emplaçada a uns 60 metres de la costa, i a la qual es podrà accedir nedant. Aquesta illa és un dels elements més singulars del conjunt, i a la vegada, juga un paper de protector, ja que evitarà que l'onatge arribi a la zona i disminuirà els efectes de les temudes llevantades. L'espai disposa de dues zones de mar controlat de poca profunditat, a on es pot accedir mitjançant escales i rampes. També hi ha un espai més gran protegit del vent, on hi haurà diferents serveis. Tot i que les obres per enllestir la zona de banys han estat de les primeres a acabar-se, hi ha alguns projectes que encara l'afecten. En un futur encara per determinar, es podria instal·lar a la zona un equipament de thalassoteràpia (tractament amb aigua de mar). De fet, s'han deixat les instal·lacions preparades per aquesta possibilitat. Pel que fa als valors ambientals de l'operació, cal destacar que s'han tingut en compte criteris de sostenibilitat en la construcció (utilització de fusta d'origen local, utilització de materials de gran durabilitat, incorporació de llosetes assentades sobre la sorra, etc.).
Beth Galí explica el sentit de l'operació
> Preteníem trencar la linealitat de la costa, proposant un parc que connectés la natura amb el caràcter, indiscutiblement urbà de la zona. Queda una altra fase, que ara no s'ha pogut enllestir, en la qual voldríem fer un jardí submergit. La zona de banys que es veurà durant el Fòrum és només una primera fase del que vam dissenyar. La idea és que, passat aquest esdeveniment, es vagin incorporant elements, com ara la zona de thalassoteràpia.

Previsió de la sèrie: consulta aquí.
Enllaços:
Fòrum de les Cultures 2004: www.barcelona2004.org. Ajuntament de Barcelona: www.bcn.es. BR: www.bcnregional.com/. Infraestructures de Llevant: www.bcn.es/infrastructuresll/. ERF, Gestió i Comunicació Ambiental / Estudi Ramon Folch: www.erf.es Institut Cerdà: www.icerda.es/.
Consulta aquí el glossari elaborat especialment per aquesta sèrie.
AdjuntMida
Image icon + Imatge: Beth Galí Arq.24.91 KB

Relacionats

Butlletí