La Setmana de l'Energia vol que el ciutadà es quantifiqui la seva despesa energètica

10/03/2006 - 00:00
Un any més, torna la Setmana de l'Energia, promoguda per l'Institut Català de l'Energia, aquesta vegada amb el lema 'Consumim energia de forma intel·ligent, sostenible i saludable'. Diferents municipis del país, així com la mateixa administració nacional, aprofitaran aquests dies per presentar iniciatives d'eficiència energètica i de conscienciació. La Setmana de l'Energia vol encetar, a més, un espai de reflexió per a transmetre al conjunt de la ciutadania el missatge de la necessitat d'aconseguir, amb pautes individuals i personals, una societat més saludable en el seu consum d'energia, en el sentit d'equilibri, de moderació i de benestar. Una campanya 'porta a porta' arreu del territori català en la qual s'explica com saber quanta es gasta en una casa. Es repartiran cent mil carnets que ajuden a portar aquesta 'comptabilitat energètica' i que donen indicacions per reflexionar sobre el consum i també sobre com es pot fer més eficient. Aquesta explicació, que es fa conjuntament amb els ajuntaments, consisteix en la presència d'uns monitors formats especialment en el consum d'energia a la llar que a més de lliurar aquest carnet, n'explica la manera com s'ha de complimentar. S'han adherit 37 ajuntaments que acolliran aquests monitors, repartits entre tota la setmana. També hi ha activitats dirigides als més joves, com ara l'estrena durant la setmana de l'energia, de la sèrie de dibuixos animats 'els energèdits'. La sèrie, protagonitzada per uns dits espavilats que la única cosa que fan és pensar abans de fer les coses per consumir menys i millor l'energia. Amb això es vol transmetre a nens, joves i adults que estalviar energia és tant senzill com moure un dit. La sèrie s'emetrà pel canal K3 durant aquesta setmana (un clip per dia) amb emissió al migdia i a la tarda. En aquest mateix àmbit, s'ha preparat un paquet de 15 activitats específiques, simples d'aplicar per als professors que treballen aquests conceptes. Un mínim de 50 centres docents, repartits arreu de Catalunya aplicaran aquests paquets durant la setmana de l'energia. L'objectiu de la campanya és donar a conèixer com seguint cinc simples pautes de conducta personal podem aconseguir la inflexió en el consum d'energia de la societat catalana:
> Sapiguem què gastem. > Comprem amb seny i no oblidem fer-ne el manteniment. > Deixem-nos portar. És el més intel·ligent. > Estalviem decorant. Decorem estalviant. > No passem calor: Ni a l'hivern ni a la tardor.
L'11 d'octubre de 2005 el Govern va aprovar el Pla de l'energia 2006-2015 que defineix l'estratègia que es proposa per aconseguir que Catalunya assoleixi un model energètic nou que garanteixi el desenvolupament sostenible de Catalunya. Més informació, aquí.

Relacionats

Butlletí