La revolució energètica d’Europa

Redacció
12/11/2012 - 00:00

L'informe presentat recentment "[R]evolució Energètica 2012 per Europa" elaborat pel Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) per a Greenpeace i el Consell Europeu de l'Energia Renovable, conclou que "un sistema elèctric basat íntegrament en energies renovables i eficiència energètica pel 2050 a Europa generaria, entre d'altres, tres bilions d'euros d'estalvi en costos associats a la compra de combustibles fòssils entre el 2011 i el 2050, que compensarien àmpliament els seus costos"

Europa generaria prop de mig milió de llocs de treball en sector energètic el 2020 "si prioritzés els avenços cap a un sistema basat en renovables i eficiència energètica, enlloc de seguir confiant en l'energia nuclear i en els combustibles fòssils", segons l'estudi. Per altra banda, s'emfatitza que els beneficis serien múltiples tant pel consumidor com a nivell col·lectiu. Apart de la disminució de la demanda energètica, a llarg termini, s'aconseguiria un important estalvi, a més de pal·liar el canvi climàtic i els impactes econòmics derivats del mateix.

El punt de partida a Europa és el 12,5% de producció actual basada en fonts renovables i el compromís de la UE per assolir el 20% el 2020. Des de l'estudi, s'encoratja a seguir aquesta trajectòria més enllà d'aquest horitzó definit, mitjançant el compromís dels estats, impuls necessari per tal de poder arribar a una generació renovable del 45% per l'any 2030, com a pas previ per arribar al 100% el 2050.

Diferents experts, a més d'avaluar els grans costos econòmics de l'increment del preu dels combustibles fòssils, plantegen un escenari objectiu de generació de renovables i d'eficiència energètica amb efectes molt positius tant econòmics com en nous llocs de treball, una major seguretat energètica i beneficis a nivell ambiental i climàtic.

Les mesures necessàries per tal de facilitar aquest progrés són de diferent naturalesa, destacant l'abandonament de les subvencions als combustibles fòssils i a l'energia nuclear, així com un marc polític, administratiu i financer que faci atractiva i segura la inversió i innovació tecnològica sectorial.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí