La reforma de la Diagonal se sotmetrà a referèndum

La consulta ciutadana es farà l'abril del 2010 entre aquelles persones empadronades i més grans de 16 anys, incloses les persones immigrants
Redacció
23/01/2009 - 00:00

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president d'ERC a l'ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, han presentat el procés participatiu sobre la transformació de la Diagonal en el tram comprés entre Glòries i Francesc Macià i la connexió del Trambaix i el Trambesòs. L'abril del 2010, tots els ciutadans més grans de 16 anys i empadronats a la ciutat -més d'un milió de persones- podran triar sobre dues alternatives per al futur d'aquesta avinguda. El procés requerirà la creació d'una Oficina Tècnica de la Diagonal, formada per arquitectes i que recollirà les propostes ciutadanes abans d'elaborar els dos projectes.

Procés participatiu
De fet, el procés participatiu començarà ja el mes vinent i culminarà amb les votacions de l'abril del 2010. Primer hi haurà una fase de comunicació als ciutadans amb una exposició sobre els orígens de la Diagonal i un web específic, cartells i revistes especials. Després es demanarà l'opinió dels ciutadans a través d'una butlleta electrònica, les taules sectorials i veïnals i els consells de barri. També es faran tallers participatius a escoles i instituts, coincidint amb l'Any Cerdà.

Votació electrònica
La consulta ciutadana serà l'abril del 2010 entre aquelles persones empadronades i més grans de 16 anys el 31 de desembre de 2009, incloses les persones immigrants. Durant sis dies es podrà votar electrònicament tant des d'internet com en diverses seus dels 73 barris de la ciutat. Jordi Hereu no ha descartat utilitzar aquest sistema per altres decisions que afectin transformacions urbanístiques importants, i ha assegurat que per a la consulta no es necessita el permís de cap administració ja que tenen competències per la Carta Municipal.

Per la seva banda, Jordi Portabella ha destacat la importància del procés participatiu, ja que és "vertebrar una consulta ciutadana". A més, també ha destacat que les urnes electròniques són "un pas endavant de la ciutat" cap a "un projecte polític" de transformació de la Diagonal.

Tot i que encara no n'hi ha detalls, el que és segur és que amb la reforma de la Diagonal es guanyarà espai per a vianants a costa del vehicle privat. També hi haurà de passar el tramvia, ja sigui pels laterals o pel centre de l'avinguda.

Els comerciants demanen ajuts mentre durin les obres
El president del Consell de Gremis, Gaietà Ferràs, ha demanat que "que es contempli l'impacte i es compensi fiscalment i econòmicament la pèrdua d'activitat dels comerços que puguin veure's afectats". El Consell de Gremis assegura que les obres afectaran uns 10.000 comerços i ha demanat que els treballs es facin de manera que aquesta afectació sigui mínima.

D'altra banda, el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha demanat que "es potenciï el transport públic" perquè això "doni com a resultat una reducció de la mobilitat privada".

--
Notícia relacionada: Barcelona unirà els tramvies i transformarà la Diagonal en un passeig

AdjuntMida
Image icon diagonal.jpg20.71 KB

Relacionats

Article

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa, OAT, l’òrgan de participació ciutadana vinculada al servei d’abastament municipal, celebra el cinquè aniversari de la seva creació.

Notícia

El ple de l'Ajuntament de Reus ha aprovat de manera inicial el passat divendres, 5 de maig el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible, així com sotmetre a exposició pública el document i l'estudi ambiental estratègic.

Butlletí