La pujada dels preus dels aliments fa saltar totes les alarmes

Sostenible.cat
27/04/2008 - 00:00
Els organismes internacionals avisen dels dramàtics efectes que l'escalada de preus té sobre els més pobres

"Mentre els clients dels restaurants de Nova York podran aviat comptar les calories dels seus àpats per fer front a l'epidèmia d'obesitat que afecta el país, els habitants de Nova Deli compten els grans d'arròs al seu plat. Des de Bolívia fins el Iemen, gent d'arreu el món està sortint als carrers per protestar contra l'augment indiscriminat en el preu del menjar". Així de contundent comença l'editoral de l'últim número de la prestigiosa revista britànica The Lancet, alertant dels dramàtics efectes que l'encariment dels aliments està tenint sobre els països més pobres, incapaços d'assumir ja la més mínima pujada.

La veu de la revista britànica se suma d'aquesta manera al crit d'alerta que des de fa setmanes ressona pels passadissos d'organismes i institucions com el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional. El passat mes de març, el Programa d'Aliments de l'ONU va demanar amb caràcter d'urgència 500 milions de dòlars per poder complir amb l'ajuda alimentària als països en vies de desenvolupament. Unes setmanes després, però, aquesta petició ja s'havia quedat curta: l'ONU demana ara 755 milions de dòlars.

L'escalada de preus
Josette Sheeran
, directora del Programa d'Aliments de l'ONU, va justificar aquesta demanda explicant que el seu pressupost actual li permet comprar un 40% menys d'aliments dels que comprava ara fa un any. El motiu és clar: en els darrers dotze mesos, el preu del blat ha pujat un 120%, i el de l'arròs -aliment bàsic per a 3.000 milions de persones a tot el món- s'ha incrementat un 42% només en els tres primers mesos de l'any.

Precisament l'arròs és notícia aquest dies per la decisió de dues de les principals cadenes d'hipermercats dels Estats Units de racionar les ventes d'arròs a les seves botigues, una mesura insòlita per a un país que mai fins ara havia restringit la venta d'aliments.

Hi ha un únic culpable?
Tornant a The Lancet, aquesta revista acusa a la producció a gran escala de biocombustibles com a principal responsable de la crisi, una crítica cada cop més habitual i que ha provocat que la Comissió Europea hagi encarregat nous informes sobre els riscos dels biocombustibles. Altres factors que estan influint en la pujada de preus són, segons aquesta publicació, els efectes del canvi climàtic sobre les collites, l'augment de la població i els canvis alimentaris en les economies emergents -els xinesos, per exemple, estan començant a consumir més carn-, com també el descens de la productivitat de la terra fruit de la seva sobreexplotació.

A tots aquests factors se n'està afegint últimament un altre, potser més perillós que la resta, ja que pot portar als aliments la volatilitat que fins ara caracteritzava mercats com el del petroli o l'immobiliari, ara en plena crisi. De fet, tot indica que l'especulació s'està traslladant al mercat alimentari global, on notícies com les del racionament als Estats Units van provocar un nou i sobtat augment dels preus.

Relacionats

Notícia

Sant Vicenç de Montalt fa un pas endavant substituint el combustible per climatitzar dos edificis municipals amb una sola caldera de biomassa i una xarxa per distribuir l’energia produïda.

Butlletí